Minskningen för den globala pc-försäljningen väntas bli mindre än vad som tidigare förutspåtts – 3,3 procent i år och bara 1,8 procent 2016, enligt analysföretaget IDC. Det är Windows 10 och Chromebooks som hejdar raset. Förra året föll försäljningen med 4,7 procent.

Med Windows 10 har Microsoft åtgärdat en hel del av de brister som fanns i Windows 8, och förhandsversionen har fått positiv respons, enligt Jay Chou, senioranalytiker på IDC. Många verksamheter har väntat med att uppgradera sin pc-miljö eftersom de inte gillat Windows 8, men dessa kan kommat att hoppa på tåget nu.

– Operativsystemet kan göra bra ifrån sig på den amerikanska marknaden, men det är svårt att förutse om konsumenterna uppgraderar sina pc på en gång, säger Jay Chou till IDG News.

Mycket beror på om Microsoft erbjuder det nya operativsystemet som en gratis uppgradering – i så fall kanske användarna väljer att inte köpa ny hårdvara.

Jay Chou påpekar att Windows 10 kommer att möta tuff konkurrens från Googles Chrome OS. Chromebooks vinner i styrka, och hjälpte den totala pc-försäljningen på traven under sista kvartalet förra året. Det kvartalet minskade pc-försäljningen med bara 2,1 procent jämfört med motsvarande period året dessförinnan.

Av den totala pc-försäljningen stod bärbara för 50–55 procent, varav fyra till sex procent var Chromebooks.