Fyra år efter lanseringen av Windows Phone står Microsoft inför tuffa beslut när man ska försöka vända de dystra siffror som visar att marknadsandelen för operativet minskat från 3,3 procent 2013 till bara 2,7 procent vid slutet av 2014.

En väg att gå skulle givetvis kunna vara att lägga ner satsningen på ett eget operativsystem för telefoner, men på kort sikt väntar i stället en större uppgradering. Här handlar det om Windows Phone 10 som ett antal testare ska få möjlighet att provköra under våren.

Läs mer: Nu avslöjas hemligheterna i Windows 10

Med det nya operativsystemet hoppas Microsoft att kunna få med sig flera mobiltillverkare, inte minst jätten Samsung som tillsammans med HTC och LG var med från start när Windows Phone lanserades.

Nyligen uppgav tidningen Korea Times att Samsung överväger att satsa på nya Windowstelefoner med start under årets tredje kvartal, något som alltså sammanfaller med att Windows Phone 10 finns klar för leverans.

En källa till tidningen uppger att Samsung och Microsoft nu ligger i slutfasen av förhandlingar som även ska innebära slutet på licensbråken som de båda länge varit inblandade i. Därtill spekuleras det i att Microsoft ska göra samma sak med Samsung som man gjorde med Nokia före förvärvet, det vill säga satsa stora summor på marknadsföringen av Samsungs Windowstelefoner.

Några officiella uttalanden kring detta går givetvis inte att få i dagsläget.

– Samsung Ativ S är den senaste modellen med Microsofts operativsystem som lanserades i Sverige. Gällande framtida lanseringar så har vi tyvärr ingen information att dela, säger Samsungs pr-chef Rickard Andersson.

Under senare tid har Microsoft lanserat en rad olika telefoner i den lägre priskategorin, nu senast Lumia 435 och Lumia 532 som kostar under tusenlappen. Det har inneburit att man lyckats hitta en nisch som leverantör av tjänstetelefon till många företag.

– Det har varit en viss nedgång för Windows Phone men den är ojämnt fördelad. Vi ser fortfarande ganska bra efterfrågan från företag, speciellt i länder som Storbritannien, Belgien med flera där marknadsandelen ligger på 10-15 procent, säger Gartners analytiker Leif-Olof Wallin.

En av Microsofts svenska telefonkunder är Kemikalieinspektionen.

– Det är fantastiskt att man kan få en smartphone för bara någon tusenlapp, säger Peter Lindén, it-chef på Kemikalieinspektionen. Hur kan de myndigheter som väljer till exempel Iphone till sina medarbetare motivera en så hög kostnad när Windowstelefoner kostar en tredjedel?

Live: Missa inte lanseringen av Windows 10! 
Onsdagen den 21 januari kl 18.00 presenterar Microsoft nya Windows 10. Du kan följa lanseringen på idg.se, pcforalla.se och m3.se från kl 17.45. Vi ses!

Fakta

Microsoft tillhandahåller nu appen Phone Insider på Windows Phone Appstore där man efter registrering kan få möjlighet att testa de nya funktionerna som väntar i Windows Phone 10.
Både Windows Phone 10 och Windows 10 ska presenteras utförligare vid ett Microsoftevent den 21 januari.