Nu verkar det som om det personliga hälsokontot Hälsa för mig ska komma upp på banan till sist. Turerna har varit många sedan upphandlingen av plattform avslutades i maj 2013.

Sedan dess har överklaganden och domstolar tagit över och E-hälsomyndigheten har också varit tvungen att rätta en del i den ursprungliga upphandlingen. Och det hela gick rätt till konstaterar nu Förvaltningsdomstolen som ger grönt ljus för upphandlingen som vanns av Capgemini.

Eva Leach Elfgren på E-hälsomyndigheten som ansvarar för Hälsa för mig är glad över beslutet men vågar inte andas ut innan tiden för ytterligare överklaganden går ut – om några dagar.

– Det känns bra att förvaltningsrätten nu ställt sig bakom oss och säger att vi gjort rätt. Nu förebereder vi oss för att sätta igång etableringen, säger hon.
Hälsa för mig är en invånartjänst där det är tänkt att vi som enskilda ska kunna lägga in just den hälsoinformationsom vi vill samla i våra privata konton och där staten garanterar säkerheten, till exempel vaccinationer, vårddokument eller friskvårdsinformation. Tanken är också att tredjepartsleverantörer och andra myndigheter ska kunna erbjuda e-tjänster som vi kan använda oss av för att överblicka och bearbeta vår hälsoinformation.

Fördjupning: CS Kompendium - It i vården

– Under tiden som gått har vi bland annat sett till att samarbeta med Inera och vårdgivarna för att få fram en prenumerationstjänst där du som individ kan prenumerera på dina egna vårduppgifter och få dem utlämnade till ditt konto, säger Eva Leach Elfgren.

– Närmast handlar det om att både serva tredjepartsleverantörer som är intresserade av att integrera sina lösningar med kompetens och stöd men också om att etablera samarbeten med myndigheter som exempevis Skatteverket så vi kan koppla Mina meddelanden till hälsokontot. Vi kommer också att förbereda lanseringen av tjänsten mot invånarna.

Om arbetet kommer igång nästa vecka räknar Eva Leach Elfgren med att tjänsten ska gå skarpt under senare delen av året.

Tror du steget går snabbare nu när tredjepartsleverantörer, vårdgivare och myndigheter haft tid på sig att fundera på hur de ska förhålla sig till tjänsten?

– Ja det tror jag absolut. Det finns en helt annan beredskap hos våra samarbetspartner, saker och ting mognar.

 

Fakta

- Satsningen på personliga hälsokonton lanserades 2012 av regeringen och socialminister Göran Hägglund som ett sätt att sätta individens engagemang för den egna hälsan i fokus. Tanken var att tjänsten skulle finnas på plats redan under 2014. När CS inför valet frågade Göran Hägglund om vilken it-fråga som var viktigast var det också hälsokontot han lyfte fram.

- Capgemini tilldelades uppdraget att bygga och driva den tekniska plattformen för tjänsten i maj 2013. Deras prislapp låg på 229 miljoner kronor. Men fram till nu har upphandlingsbeslutet överklagats i olika instanser.