– Tänk dig att du får ett sms från dina skidor som stått i ett externt lager i tre år. De skriver att grannarna på gatan ska på semester och undrar om de inte kan få följa med. Du trycker okej och så är det klart. Sånt är inte omöjligt, säger Eva-Carin Banka Johnson, innovationsansvarig för Future Homes på Ikea.
– Om vi ska fortsätta vara marknadsledande på förvaring så kanske det handlar om att leverera nya lösningar. Som system för att hålla ordning på grejer som finns någon annanstans.
På Ikea Future Homes följer man forskningen för att identifiera de trender som påverkar våra framtida boendebehov.
– Vi sysslar med praktisk och undersökande forskning, testar oss fram. Ofta handlar det mer om att vi identifierar hur livet runtomkring oss förändras. Det handlar inte bara om att titta på direkt sortimentrelaterade trender utan också om trender som påverkar hur vi lever, säger hon.
Läs Mer: Ikea får ordning på kunderna
Och det finns mycket som ställer vårt nuvarande sätt att bo och leva på ända. En sådan trend är att vi delar allt mer på våra resurser i stället för att äga allt själva, bilpooler är ett exempel på det.
– Med gemensamma pooler blir det utrymme för en massa service i stället, någon måste se till att allt funkar. Globalt sett kommer vi också att få en allt mindre yta att bo på vilket gör att vi inte kan ha så mycket saker hemma som i dag.
Vi använder inte heller våra hem på samma sätt som tidigare – det är inte givet att vi bara sover i sängen utan kanske i soffan ibland. Och kanske vi äter i soffan också och inte vid köksbordet.
Tillsammans med forskare över hela världen – också svenska KTH, Mobile Life och Interactive Institute – arbetar Ikea Future Homes med att ta fram prototyper för att testa olika idéer.
– Sedan låter vi vanliga människor testa dem för att se vilka reaktioner vi får. En del av prototyperna förfinar vi och placerar i en lägenhet där vi låter människor provbo.
Senast utvärderades ett koncept kring flexibilitet i provlägenheten.
– Att vi använder våra digitala enheter överallt gör att vi behöver tillgång till el överallt också. Det har vi lösningar på i testlägenheten. Både flexibla eluttag som går att placera längs en sockel där de behövs och trådlös laddning i bord och på andra ytor. Det har varit jätteuppskattat.
Testlägenheten är en standardlägenhet från 80-talet där de nya koncepten sätts in.
– Meningen är att se hur människor ska kunna köpa våra lösningar och sätta in där de bor helt enkelt, säger Eva-Carin Banka Johnson.
Hittills har testfamiljerna fått videofilma för att visa vad som händer under testperioden. Men nu ska lägenheten utrustas med sensorer i ett samarbete med amerikanska MIT Media Lab för att på så vis kunna ge ytterligare insikter.
Läs mer: Så följer Ikea kunderna i nya kundtjänstsystemet
Ett annat koncept som Ikea Future Homes arbetar med tillsammans med Mobile Life vid Stockholms universitet handlar om hur vi ska få tillgång till naturen trots att vi i allt högre grad bor i städer.
– Vi vet att människor mår bra av naturen och vi vill skapa hem där människor får sina emotionella och sociala krav tillgodosedda och verkligen kan koppla av. Så vi har provat att genom teknik få känslan av natur i lägenheten. Genom att videostreama någon plats som man har relation till – kanske en park - får vi in det visuellt och kan komplettera med uppgifter om temperatur och vind. Men det är inte alls färdigt ännu.
Ett större projekt som också är på gång handlar om hjälpa människor att koppla av och skapa medvetenhet kring hur kroppen fungerar. Tillsammans med Mobile Life har man tagit fram en matta med inbyggda sensorer som värmer upp olika delar av kroppen samtidigt som vi guidas genom en avslappningscykel. Ljus reflekterar personens andning.
– Det här är inget som kommer att gå ut på marknaden, men vi gör det för att se vad som är intressant av detta och kanske kunna göra något av vissa delar. Det är så vi jobbar – vi är lite extrema och en bit ifrån den vanliga produktuvecklingen och sedan ser vi om våra kolleger kan göra något av det, säger Eva-Carin Banka Johnson.