Ett halvår efter att VMware drog igång en publik betarunda av Vsphere 6 kommer nu den skarpa versionen av det som många anser är virtualiseringsgigantens viktigaste produktpaket.

Version sex av den serverbaserade virtualiseringsplattformen Vsphere (där även ESXi ingår) förväntas bli klar i samband med VMwares partnerkonferens som drar igång 2 februari.

Läs mer: VMware resultatvarnar

För företag (och kanske även privatpersoner) som vill testa de nya produkterna har VMware i samarbete med användarföreningen VMware User Group (VMUG) lanserat en ny version av tjänsten Eval Experience som kan användas för att testa sådant som Vcenter Server, Vsphere och Vcloud Suite på lite enklare servrar.

Det som krävs är att man ansluter sig till utvärderingsprogrammet Eval med ett medlemsskap i VMUG Advantage program som kostar 200 dollar. Nytt för i år är att man kan testa produkter i ett helt år i stället för bara två månader.

Fördjupning: CS Kompendium - Vägen till molnet

– Det är ett mycket bra initiativ eftersom företag får möjlighet att köra en mer noggrann utvärdering av koncept och produktegenskapar jämfört med den 60-dagarslicens som ofta finns tillgänglig, säger Magnus Andersson, konsult på Nutanix och innehavare av dubbla VCDX-certifieringar (VMware Certified Design Expert).

Läs mer: Commvault säkerhetskopierar till molnet

Han tror att den här typen av utvärderingar kommer att styras mer ur ett organisationsperspektiv i stället för ur ett tekniskt perspektiv.

– Främst eftersom det är en kostnad involverad även om den är väldigt liten i förhållande till vad man får.

Fakta

Bland nyheterna i VMwares virtualiseringsplattform märks stöd för 128 virtuella processorer, virtuella arbetsminnen på 4 TB samt värdservrar som hanterar 480 fysiska processorer och arbetsminnen på 12 TB. Därtill ingår ett antal nya funktioner som ska förenkla installationsprocesser och administration.