Det har varit mycket tal om Windows 10 och Windows Phone 10 denna vecka medan serverversionen kommit lite i skymundan. Sedan i höstas har dock även Windows Server 10 funnits i en publik betaversion som testats hos en lång rad företag, kommuner och myndigheter.
Bland dessa märks Hörby kommun vars nätverksadministratör Heinz Borchmann säger att man gärna kastar sig över nya versioner.
– I dag kör vi endast ett fåtal Server 10 för labb. När den väl släpps kommer vi troligtvis testa på administrativa maskiner eller maskiner som inte är kritiska för produktionen. Om det som vanligt rullar på utan svårigheter kommer vi använda den som plattform för nya servrar så fort vi känner oss trygga med produkten.
Läs mer: Satsningen som ska få fart på Windows Phone
Mikael Nyström är Windowsspecialist på konsultbolaget Truesec och har länge ingått i en produktgrupp som ger Microsoft feedback kring Windows Server 10. Han berättar att Truesec har ett antal kunder som har planer på att rulla ut det nya operativsystemet senare under året.
– Det kommer även vi göra ganska snart eftersom Microsoft har förändrat uppgraderingsprocessen kring serverversionen vilket innebär att produkten kommer att utvecklas kontinuerligt i en process som man kallar sustained engineering där det egentligen inte finns något slut. Även patchhanteringen sker enligt samma modell och med den nya hanteringen blir det enklare för oss att köra rakt av i en konstant rullande process, säger Mikael Nyström.
Läs mer: Nya Windows boostar pc-marknaden
På frågan om vilken nyhet i nya Windows Server som han tycker är mest spännande vill Mikael Nyström lyfta fram två saker.
– Dels så är det riktigt, riktigt bra att de inte så att säga inte bygger om allting från början, men efter det så kommer förbättringarna i fabric, det vill säga bättre stöd för sådant som lagring, nätverkshantering och liknande.
Peter Lindén, it-chef på Kemikalieinspektionen, säger att de inte kommer att uppgradera sina servrar i år men ska gå över till version 10 vid nästa nyinstallation.
– Kanske är det flest intressanta nya funktioner för dem som kör Hyper-V än för oss som virtualiserar på VMwares plattform.
Det är en bild som bekräftas av Hörby kommuns it-avdelning. De kör nämligen två kluster på Microsofts virtualiseringsplattform Hyper-V.
– Med Windows 10 kommer vi kunna uppgradera nod för nod inom ett gammalt kluster och sedan uppgradera de virtuella maskinerna eftersom. Det innebär att vi snabbare kan påbörja uppgraderingen av klustret jämfört med tidigare versioner av Windows Server, säger Heinz Borchmann.
Läs mer: Här är alla nyheter i Windows 10
Det nya operativsystemet för servrar får ett gränssnitt som är ganska likt pc-versionen med en startknapp som liknar den som finns i Windows 2008 R2.
Virtualiseringsmotorn Hyper-V har funktioner för att lägga till både mer arbetsminne och även nätverkskort under drift. Här stöds även hantering av äldre servrar i samma administrationsmiljö. Därtill kan man köra Live Migration mellan olika generationer av värdservrar.
Med funktionen Network Controller är det möjligt att göra central konfiguration av både virtuella och fysiska switchar.
Säkerhetsmodulen Windows Defender är påslagen som standard.