Flera analytiker som IDG News talat med använder ordet ”imponerande” när de ska kommentera gårdagens nyheter. Särskilt viktig var nyheten om att uppgraderingar till Windows 10 kommer att vara gratis för de produkter som i dag kör Windows 7 och Windows 8.1 när det gäller pc och plattor samt Windows 8.1 när det gäller smarttelefoner. Åtminstone första året.

– En av de stora frågorna har varit om de kan få en betydande mängd användare att byta till den nya plattformen. Den fria uppgraderingen kommer att bli enorm, eftersom de sänker trösklarna för att uppgradera borde det innebära en enorm uppgraderingscykel, säger Jan Dawson, chefsanalytiker på Jackdaw Research.

Läs mer: Här är alla nyheter i Windows 10

Dawson talar också om att man under gårdagen såg ett Microsoft som var ärligt intresserade av vad deras partner har att säga.

– De visar att de är intresserade av vad ”insiders” säger och att de vill ha feedback och svara på den feedbacken.

– De visar en positiv riktning för Windows 10, säger Wes Miller på analysföretaget Directions on Microsoft. De vill gärna säga ”det är en resa”, och det är en resa som kommer att pågå i flera månader. Men jag tror att de håller på att skapa ett operativsystem som kommer att mottas väldigt bra av konsumenter och företag.

Patrick Moorhead, analytiker på Moor Insights & Strategy håller med om att den fria uppgraderingen var en av de viktigaste nyheterna.

– Jag är imponerad av framstegen de har gjort med Windows 10, säger Patrick Moorhead. De har tagit bort en hel del av de barriärer som företagen sett för att uppgradera och när det gäller konsumenter har de tagit bort alla barriärer.

Läs mer: Även servern får Windows 10

Microsoft var dock inte specifika när det gällde prissättning och paketering för Windows 10 efter det första året, utan uppgav bara att de fortfarande arbetade med de detaljerna.

– Överlag är jag imponerad, säger Dawson, men de var ganska kortfattade när det gällde ett par detaljer. Många av de saker de pratade om reste en del frågetecken, säger Jan Dawson, chefsanalytiker på Jackdaw Research.