Polisen ska få en mobil plattform. Det handlar helt enkelt om att få ut surfplattor och mobiler – arbetsredskap som de flesta av oss redan har tillgång till. Målet är att mobila arbetsredskap ska börja komma ut till poliserna under året.
– Man kan säga att vi har ”last mover advantage”. Vi har väntat så länge så alla standardkomponenter finns på plats och säkerheten är god också i standardutbudet. Och våra poliser behöver verkligen ha ett mobilt stöd, säger Tomas Landeström, it-chef på den nya sammanslagna Polismyndigheten.
Han konstaterar att bara sådana enkla saker som att få tillgång till mejl och kalender är ett stort steg framåt.
– Det kanske låter löjligt men de har inte det nu.
Läs mer: Bängen snålar – nobbar nallar
Dessutom ska poliserna på fältet kunna koppla upp sig mot de centrala systemen mobilt.
– Det handlar om att kunna gära slagningar på personer och fordon. I dag behöver de ropa in till ledningscentralen så får någon där göra slagningen åt dem. Det tar tid för alla inblandade och det är inte modernt, säger Tomas Landeström.
Andra saker som efterfrågas och som finns i pipeline är tillgång till manualer i mobilen och möjligheter att föra över ljud, bild och film – det kan handla om förhör som man vill dokumentera eller bilder som man kan skicka över till ledningscentralen så att det blir lättare att identifiera en person.
– Vi är rätt säkra på vad poliserna vill ha för funktioner – det är inget vi hittat på. Vi har intervjuat över 100 poliser och det är samma saker som dyker upp om och om igen. Det går att effektivisera ganska mycket med enkla medel.
Planen är att få fram appar för olika funktioner och en pilot med ett 20-tal poliser i Stockholm startar inom kort.
– När de säger att det vi tar fram är bra, först då bygger vi appen. Det finns en balans mellan snabbhet och användbarhet, säger Tomas Landeström.
– Vår plan är att få ut mobiler och några appar brett under andra kvartalet men det är samtidigt extremt viktigt att det vi går ut med håller så hög kvalitet att det faktiskt används.
Läs mer: Polisens chatt-miss: hemlig spaninfo på drift i Whatsapp
Mobilerna är inte tänkta att ersätta kommunikationssystemet Rakel som används inte bara av Polisen utan också av andra blåljusmyndigheter som räddningstjänst och ambulans. Via Rakel sker kommunikation med ledningscentraler och andra fordon. Mobilerna däremot är ett arbetsredskap med möjligheter till sådant som att söka information och mejla och liknande.