Den nya SAP-tjänsten Big Data Intelligence lanserades under tisdagen och gör det möjligt att snabbare komma till skott med analyser av big data för Hana-användare.

Tjänsten är utvecklad för att förenkla insamling, analys och presentation av big data utifrån många olika datakällor.

Big Data Intelligence kan kombineras med Hana, liksom bearbetningsmodulen Event Stream Processor för händelserelaterade strömmade data, samt informationslagret SAP IQ och ramverket Apache Hadoop.

Läs mer: Svar direkt – eller åtminstone nästan

Hana har tidigare varit inriktad mot främst strukturerade data, exempelvis för ekonomisk information. Men en breddning sker mot allt mer ostrukturerad och strömmad data för exempelvis realtidsanalyser.

Big data passar inte enkelt ihop med traditionella relationsdatabaser och det är där som SAP nu utökar stödet, säger Henry Morris, som är analytiker på IDC.

– Big data handlar i allt högre utsträckning om strömmade data och om Hadoop och det är där som SAP breddar Hana, säger han.

Läs mer: Fem förutsägelser för big data

Den nya tjänsten innefattar även funktioner för att analysera nya typer av data, exempelvis sådana som är relaterade till sensorsignaler, med ett speciellt fokus på sakernas internet, IoT.

– SAP vill framför allt få användare att flytta från Oracle och till Hana, samtidigt som de breddar sig från stora affärssystem till allt som ökar avändningen och får fler användare på företagets plattformar, säger Henry Morris.