Det handlar om ett femtiotal KNC Miner-kunder som gått samman och lämnat in en stämningsansökan mot det uppmärksammade bitcoinbolaget, som så sent som i går håvade in 124 miljoner kronor i nytt riskkapital från bland andra Accel Partner, Creandum och GP Bullhound.

Gemensamt för de femtio kunderna bakom grupptalan är att de köpt dyra bitcoin- och litecoingrävardatorer av KNC Miner som sedan inte levererats som utlovat. Grävardatorerna går under namnen Titan och Neptun och uppges vara specialdesignade för att räkna fram nya bitecoin och litecoin. När kunderna köpte dem kostade de omkring 75 000 kronor styck.

När KNC Miner började sälja Titangrävaren förra våren nappade ett stort antal kunder på erbjudandet. Kunderna fick betala i förskott för Titandatorna och blev utlovade leverans några månader senare, allra senast sista september. KNC Miner-företrädare har tidigare själva uppgivit att företaget fick in långt över 50 miljoner kronor i förskottsbetalningar bara under de fyra första dagarna efter lanseringen.

CS podcast: ”Varför bråkar bitcoinbranschen bara om riktiga pengar?”

När slutdatumet för den utlovade leveransen passerats hade en stor mängd kunder fortfarande inte sett röken av någon dator.

Bland de femtio personer som lämnat in grupptalan till tingsrätten finns både kunder som fått kraftigt försenade levereranser av Titandatorer och kunder som fått Titangrävare med tekniska fel som inte alls fungerat som utlovat, uppger Magnus Daar, advokat på advokatfirman Rise & Co som företräder KNC Miner-kunderna bakom grupptalan.

Totalt kräver de 50 kunderna i grupptalan KNC Miner på 10,5 miljoner kronor. Det enskilda fall som valts ut att representera de femtio kundernas sak gäller en 32-årig man boende i USA. Mannen uppges i stämningsansökan ha köpt fem stycken Titangrävare för närmare 450 000 kronor i syfte att ”säkra sitt framtida pensionsbehov”.

Läs mer: Bitcoingrävare öppnar gruva i Boden

I stämningsansökan påpekar de femtio kunderna att samtidigt som deras förskottsbetalningar för Titangrävarna började strömma in till bolaget i april förra året öppnade KNC Miner ett eget datacenter för utvinning av kryptovaluta i Boden.

”De produkter som skulle ha skickats till kunderna har sannolikt i många fall hamnat i KNC Miners eget megadatacenter i stället. Det är inte orimligt att anta att de inbetalda förskotten har gått till att finansiera detta megadatacenter”, skriver de i stämningsansökan.

De 50 kundernas grupptalan i Nacka tingsrätt är inte de enda tvister kring KNC Miners Titan- och Neptungrävare som nu kan komma att avgöras i rättsalen. Magnus Daar säger att han utöver grupptalan också företräder fyra kunder som kräver tillbaka pengar från KNC Miner i enskilda processer.
– Det rör sig om ganska avsevärda belopp. I ett av fallen handlar det om 17,5 miljoner kronor, säger han.

Ytterligare 15 enskilda stämningsansökningar från KNC Miner-kunder, företrädda av juristfirman Din Rätt i Uppsala, har lämnats in till Stockholms tingsrätt. Joakim Strignert på Din Rätt säger till Computer Sweden att det sammanlagt handlar om krav på runt fyra fem miljoner kronor.

I USA uppger sig en advokatfirma sedan oktober förra året arbeta med förberedelser för en grupptalan med missnöjda Titan- och Neptun-kunder.
Computer Sweden har erbjudit KNC Miner att kommentera innehållet i stämningsansökan, men företagets pr-ansvarige Nanok Bie avböjer.

Bolagets advokat säger till Dow Jones Venture Wire att KNC Miner motsätter sig Titankundernas återbetalningskrav och anser sig ha mycket starka juridiska argument för att göra det.

Fakta

Sedan KNC Miners kunder köpte sina Titan- och Neptungrävare har värdet på både bitcoins och litecoins rasat kraftigt.
Sedan april förra året då de första Titan-kunderna började förskottsbetala sina grävardatorer har litecoinkursen störtdykt med över 75 procent. Bitcoinkursen har under samma period fallit med drygt 60 procent.