Lanseringen skedde under ett event på New York-börsen under tisdagen, som sändes ut på webben.

SAP:s Bill McDermott beskrev det nya affärssystemet som helt anpassat till den nya digitala världen, med sakernas internet och mobila plattformar.

Det nya affärssystemet innehåller ett nytt gränssnitt. Den största nyheten är att det är helt anpassat till minnesdatabasen Hana och att det möjliggör realtidsbearbetning från mängder av mobila plattformar. Samtidigt så hanterar det ekonomi-, kundvårds, logistik- och produktdata parallellt. I affärssystemet ingår en förenklad datamodell som minskar behovet av data som behöver bearbetas med en faktor 10.

– Lanseringen är den största vi gör på 23 år, kanske den största i SAP:s historia, sade SAP:s vd Bill McDermott.

Läs mer: SAP sänker tröskeln för Hana

SAPs medgrundare och styrelseordförande Hasso Plattner uppger att skiftet skapar helt nya spelregler för affärssystem, i likhet med övergången från oceanångare till flygplan, där restiderna minskade från fem dagar till nio timmar över Atlanten.

– Genom stödet för Hana behöver vi inte längre skilja mellan transaktionsinriktad och analytisk databearbetning, sade Plattner.

Den senaste stora lanseringen av SAP:s stora affärssystem skedde 1992, med R3, som har blivit en storsäljare framför allt i storföretag. Det nya affärssystemet innebär också ett ökad stöd för molnet och sakernas internet.

Läs mer: SAP prisar nordisk molnsuccé

Hasso Plattner betonade att S4 inte är en uppgradering utan ett helt nytt affärssystem, med egen databas och användargränssnitt.

– Genom stödet för Hana behöver vi inte längre skilja mellan transaktionsinriktade och analytiska system, sade Plattner.

Tekniken är anpassade både för molnet, samt för traditionella licenser och för hybrider. Möjlighet finns även att installera S4 Hana parallellt med existerande tekniker för att göra övergången snabbare.

Per Högberg, som är i styrelsen för SAP:s svenska användarförening Sapsa tycker att lanseringen är ett steg i rätt riktning.

– Framför allt då affärssystemsviten Business Suite har blivit helt omskriven och anpassad till realtidsbearbetning, i stället för som tidigare batchhantering. Det förändrar helt och hållet förutsättningen inom såväl transaktionshantering som analyser, säger han.

Skiftet är större än lanseringen av Windows 10 på operativsystem, säger han.

– Såväl användargränssnittet, Fiori, som den organisatoriska hanteringen av processer blir mycket enklare med det nya affärssystemet. Den här typen av förändringar är något som vi från användarföreningens håll har krävt länge, men den delvis har bromsats av att SAP har varit så stora, med en gigantisk kundbas.

Många frågetecken återstår samtidigt efter lanseringen, betonar han.

– Den stora fråga gäller vilka kostnader som uppstår för kunderna som flytta till det nya affärssystemet, vad SAP tänker ta betalt för och hur mycket, säger han.