Jörgen
Computer Swedens chefredaktör Jörgen Lindqvist tycker till om riskkapital och Jeeves parter.

Pendeln kring partnerledet svänger som en sinuskurva – ibland går det upp, ibland går det ner. Senaste utvecklingen är att Jeeves gör sig av med alla sina partner efter att man köpt den viktigaste,Infocube. Motsatta exempel är Dell som under många år kämpade med direktförsäljning men till slut fick ge sig och bygga upp ett partnerprogram och HP som härom året lovade att åter bry sig om partnerledet.

Att använda sig av partner handlar ur leverantörens perspektiv om att reducera risk. Leverantören slipper bygga upp en stor egen sälj- och konsultstyrka och kan fokusera på det den är bäst på – utveckla hård- eller mjukvara. Nackdelen är förstås att partnerledet kniper en del av marginalen och att framförallt mindre leverantörer har svårt att få tillräckligt med uppmärksamhet hos stora konsult- och integrationsbolag. Samtidigt kan det gnaga en känsla hos leverantören att en del partner inte har tillräcklig kunskap om just deras produkt för att utföra sälj, integration och support på bästa sätt. Man kommer för långt bort från kunden.

Läs mer: Hjälp vården att hjälpa sig själv

Jag tror att Jeeves beslut kommer direkt från riskkapitalbolagen Battery Ventures som köpte Jeeves för knappt tre år sedan. De hoppas att Jeeves ska komma närmare kunderna och skippa mellanled som äter på marginalerna. Många leverantörs- och partnerrelationer inte bara är affärsrelationer – här finns människor som jobbat med varandra under väldigt många år. Det är lättare för en amerikansk riskkapitalist att se krasst på ett sådant beslut än svenska it-tjänstemän med vänner på andra sidan diket.

Läs mer: Därför skrotar Jeeves partnerkanalen

Tydligt är att de amerikanska ägarna ser det som en väl avvägd risk att bygga upp en egen organisation för att komma närmare kunder och kapa spill till partner. Argumentet att behovet av partner är mindre i en mogen marknad ger jag inte mycket för – skulle nätverksmarknaden där partnerinriktade leverantörer som Cisco dominerar eller klientmjukvarumarknaden där Microsoft är störst vara omogna? Nej, det här är en chanstagning som ägarna hoppas ska ge frukt på några år. En riskkapitalinvestering som den i Jeeves brukar ligga på ungefär sju år. Senast 2019 vet vi om chansningen går hem.

Läs mer: Jeeves-partner i chock efter beskedet

Dessutom ...
... är det häpnadsväckande att KNC Miner tar in en massa miljoner i riskkapital för att själva bryta bitcoin samtidigt som de snuvar privatpersoner på bitcoingrävare som de har lovat att leverera. Bitcoinmarknaden är fortfarande kvar i vilda västern.