Karin
Computer Swedens karin Lindström tycker till om nästa generations journalsystem.

Sverige laddar för nästa generations journalsystem – eller vårdinformationssystem som många kallar det för att markera att det rör sig om betydligt mer än dokumentation. Frustrationen över illa fungerande, fragmenterade och föråldrade system har helt enkelt nått bristningsgränsen.

Leverantörerna har länge rört sig otåligt vid startlinjen och nu har de börjat ställa sig i startblocken. De hoppas på stora upphandlingar i takt med att landsting och regioner allt mer samverkar kring it-stödet.

Läs mer: Uppsala har använt ett osäkert journalsystem i tre år – får hård kritik

Inga av de konstellationer vi ser i dag – de tre stora landstingens samarbetsprojekt 3R eller Sussa-gruppens fem landsting – talar om storupphandlingar. Fortfarande handlar det om att titta över verksamhetens krav och skapa framtidsstrategier.

Samtidigt bygger man upp de muskler som krävs gentemot leverantörerna. Ann Söderström, hälso- och sjukvårdsdirektör i Västra Götalandsregionen, konstaterar att med totalt fem miljoner invånare i de tre regionerna blir de mer intressanta för marknaden.

Och även om det inte sägs högt så är det tydligt att det blickas längtansfullt mot system som Epics som just nu införs i Köpenhamn och på Själland. Eller kanske den andra amerikanska giganten Cerner med sitt system Millennium.

Läs mer: Hjälp vården att hjälpa sig själv

Några oroar sig för hur amerikanska system ska kunna anpassas till svenska förhållanden – kanske är det system som Tieto snickrar på ett alternativ på allvar? Är Cambios Cosmic det som gäller? Och vad planerar de andra aktörerna som redan finns här?

Nästa år lär det stora slaget om den svenska marknaden dra i gång och även om fler aktörer än vanligt är med och slåss kan det mycket väl sluta med att bara ett fåtal tar över. Sverige är inte tillräckligt stort för att ha mer än två tre system anser många i landstingsvärlden. Det handlar som sagt om muskler. Västerbottens landstingsdirektör Anders Sylvan säger i artikeln här intill att Sussa-gruppens fem landsting är för få – det krävs fler för att kunna driva utvecklingen framåt.

Självklart finns också varnande röster. Se upp för att lägga allt i ett system och öka komplexiteten ytterligare säger några som CS talat med. Minns de kraschade jätteprojekten på storbankerna. Stockholms läns landsting brände 300 miljoner kronor på ett sammanhållet journalsystem, gemensam vårddokumentation.

Det lades ner för mindre än tio år sedan. Och det var innan patienterna också skulle ha tillgång till systemen.