Jan Lindgren
Jan Lindgren är vd för Nokia Networks svenska verksamhet. Foto: Joel Åsblom.

Det har varit en turbulent tid för Nokia som på bara några år har gått från att vara världens största telefonleverantör till att inte alls ha något med mobiltelefoner att göra. Då bortser man förstås från att mobilnäten är väl så viktiga och att få dem att fungera bättre är något av den stora missionen för den 54 500 man starka organisationen på Nokia Networks.

– Jag kanske börjar bli gammal men ibland är det hopplöst att höra vad som sägs i mobilen så jag längtar verkligen till att få hd-röstkvalitet och det är precis vad vi kan åstadkomma med voice over lte, säger Jan Lindgren, vd för Nokia Networks svenska verksamhet.

Läs mer: HP och Nokia startar virtualiseringsallians

Han berättar att Nokia Networks leverat den nödvändiga voice over lte-tekniken (volte) till 8 av de 14 kommmersiella nätverken i världen.

– Nu talar vi om 2015 som year of the voice och före utgången av året kan man nog räkna med att betydligt fler operatörer lanserat den här tekniken, säger Jan Lindgren.

Han tror att det stora genombrottet kommer på Mobile World Congress i början på mars där både operatörer och mobiltillverkare förväntas ha sina volte-produkter på plats.

Läs mer: Microsoft gör Nokia till lågprismärke

Ännu har inga svenska operatörer avslöjat sina volte-planer men Jan Lindgren uppger att till exempel Telenor i Danmark har satsat på tekniken. Förra året gjordes det första röstsamtalet över 4g i Telenors kommersiella nät.
I Sverige pågår än så länge bara testverksamhet.

– Just nu kör vi volte-tester i Farsta och runt Stureplan men jag kan inte avslöja vår kommersiella lanseringsplan, säger Telias talesman Nicholas Rundbom.

Oliver Carrá på Tele2 säger att man planerar att rulla ut volte nationellt under 2015 och ser fram emot att tekniken ska avlasta 3g-näten. Det innebär en rejäl förbättring av röstkvaliteten.

Hos operatören Tre säger informationschefen Kamran Alemdar att man fortsätter att titta på tekniken och förbereder sig på vad det kan innebära i framtiden.

Han betonar att övergången till volte inte bara handlar om uppgradering av själva nätverken.

– Det krävs även att telefonerna är förberedda för tekniken. De kan alltså inte uppdateras till att bli voice-redo i efterhand.

Bland de många telefoner som redan stöder tekniken märks Iphone 6, Microsofts (tidigare Nokia) Windowstelefoner, en lång rad Samsung Galaxy och Huaweitelefoner, HTC:s One M8 samt Sonys Xperialurar.

Nu i dagarna har flera av de operatörer som är klara med volte-uppgraderingen av sina nät gått ut med information om detta till sina kunder.

Det gäller exempelvis AT&T som nu rullar ut Android 4.4.4 Kitkat till ägare av Samsung Galaxy S5 och HTC One M8 och lyfter fram möjligheten att få samtal i hd-kvalitet som den viktigaste nyheten.

Fakta

Bland de operatörer som redan kommit i gång med voice over lte, volte, märks Hongkongbaserade CSK, 3, PCCW och Smartone, japanska Docomo, de sydkoreanska bolagen SK Telecom och KT (Korea Telecom). Även Telenor Danmark samt Vodafone, AT&T och Verizon har dragit igång sina tjänster i vissa länder.