Peter Krantz
Hallå där Peter Krantz är cio på Kungliga Biblioteket. Foto: Patrick Backentoft

– Det är som alltid massor att göra och många spännande saker på gång.

Vad lägger ni mest tid på just nu?

– Just nu jobbar vi en del med att ta emot material från de som ska leverera saker till oss efter att e-pliktlagen började gälla. Det ställer bland annat krav på digitalt långsiktigt bevarande av stora datamängder så vi ser även över vår infrastruktur för lagring. Vi är också i starten av att börja rulla ut en nyutvecklad kataloginfrastruktur som utgör hjärtat i de nationella bibliotekssystemen. I arbetet ingår en övergång från ett format med 40 år på nacken till ett mer modernt sätt att kodifiera vår information.

Läs Mer: ”Vi har just bytt ut alla pc-arbetsplatser”

Vad brottas du och din avdelning mest med just nu?

– Formatövergången som vi och flera andra nationalbibliotek befinner oss i ställer stora krav på hur vi arbetar med semantik samtidigt som vi måste behålla bakåtkompatibilitet med dem som fortfarande måste vara kvar i det gamla formatet ett tag till. Det är ett komplicerat arbete som kommer att ta lång tid innan det är fullt genomfört.

Vad har ni för stora projekt inplanerade framöver?

– Vi försöker att inte ha stora projekt. Det bästa sättet att bygga tjänster med hög kvalitet är att starta smått och iterera utan uppehåll. Det minskar risken för kostsamma misslyckanden och förvandlar små misstag till lärdomar. Vi har nyss slagit fast att vi ska ha ett iterativt, lärande arbetssätt som en it-strategisk princip.

Läs mer: Små steg framåt för svenska e-böcker

Ser du några spännande tekniktrender du vill hålla koll på?

– Länkade data och den semantiska webben har börjat få genomslag i vår bransch. Det kan innebära stora möjligheter att knyta ihop information på ett sätt som gör den användbar för maskiner utan att behöva centralisera den.