Gigaset
Gigasets ip-telefon Maxwell 10 kan användas för att ringa videosamtal via Lync/Skype.

Microsofts kommunikationsplattform Lync byter under våren namn till Skype for Business och blir en integrerad del i Office 365. Från början hette produkten Office Live Communications Server och i samband med namnbytet till Lync Server 2010 lyfte Microsoft fram ett antal kundreferenser med exempel på företag som ersatte traditionella telefonväxlar med den serverbaserade plattformen.

Nu fem år senare visar det sig att man knappast lyckats med målsättningen att ta över marknaden för kretskopplade telefonväxlar.

– Om man tittar på hur många företag som implementerat Lync och samtidigt pensionerat sin traditionella telefonilösning är det ännu så länge bara ett fåtal, säger Gartners analytiker Leif-Olof Wallin.

Läs mer: Telenor satsar på videomöten med fria tyglar

Han säger att många av Gartners kunder använder Lync för enklare videomöten inom team och för att dela dokument och whiteboard.

– Det som vi nu ser ett växande intresse för hos våra kunder är att med hjälp av mobiloperatören integrera användarens mobiltelefon in i Lync genom att närvaroinformation skickas från mobiloperatören in till Lyncservern så att man direkt i Lyncklienten kan se om kollegan pratar i mobilen eller inte.

Även Martin Franzén, konsult och utbildningsledare på IP-Solutions. anser att mobilen är central i all kommunikation och nu står inför ett nytt teknikskifte.

– Övergången till voice over lte innebär för första gången att man får äkta ip-telefoni även på mobilerna så det är först när operatörerna kommit till skott med denna teknik som vi fullt ut kan tala om ett teknikskifte.

Läs mer: Billigare videomöten med Chromebook

Han betonar dock att Skype/Lync och volte fyller helt olika nischer i telekom-ekologin.

– Volte kommer knappast att ersätta Skype utan snarare slå ut 3g-telefoni. Under förutsägbar framtid kommer det alltid att finnas anledningar att ha proprietära lösningar som bara använder internet som bärare.

Frågan är sedan vilken betydelse namnbytet från Lync till Skype for Business kan få. Jeremy Duke, chef för analysföretaget Synergy Research Group tror att namnbytet kan ställa till problem.

– Namnbytet kommer vid helt fel tillfälle. Egentligen är det först nu som namnet Lync börjar sätta sig och det är helt fel väg att gå när man nu väljer ett mer konsumentinriktat namn. Detta är nog något som bara konkurrenterna kan glädja sig åt.

Fakta

Enligt Gartner har Microsofts telefonidivision haft en tillväxt på 106 procent under det senaste året, men med en marknadsandel på 5,1 procent är företaget ännu så länge bara nummer sju på listan över de största aktörerna.

På Gartners ”Magic Quadrant” för telefoni ligger både Cisco och Avaya högre upp i näringskedjan men Microsoft lyckas bättre än de båda konkurrenterna i den kategori som kallas Unified Communications där även sådant som chatt, videokonferenser och e-post finns med.

På marknaden för Unified Communications är det främst Cisco och Microsoft som stångas.
Cisco: 16,1 procent
Microsoft: 14,5 procent
Avaya: 6,6 procent
IBM: 4,2 procent
Polycom: 2,8 procent
Övriga: 55 procent
Källa: Synergy Research Group