Scotty
Nja, det här tar nog lång tid innan vi ser. Men dataöverföring med ljusstrålar undersöks nu av forskare vid Oxford.

Det ligger en bit in i framtiden, men det verkar som om det så småningom kommer att gå att bygga nätverk i vilka data överförs med ljusstrålar. Det är forskare i Oxford som experimenterar med att ta ljuset från fiberoptiska kablar, förstärka det och sedan stråla det i ett rum. Provinstallationen kan överföra data med hastigheten 100 Gbit/s, vilket är bra mycket snabbare än med de i dag kommersiellt tillgängliga trådlösa nätverksteknikerna.

Läs mer: Vilken klienttyp är du?

Oxfordforskarna hoppas att nå upp till hastigheten tre Terabit/s, skriver IDG News.

Det finns dock vissa begränsningar med att överföra data med ljus. Det behövs ”fri sikt”, så glöm att sända data genom väggar. Det lär nog dröja innan tekniken dyker upp i hemmen, men med tanke att aptiten för ökad bandbredd är svår att stilla, så vet man aldrig när den kan bli verklighet.

Läs mer: Extravaganta förmåner vardag i Silicon Valley

Bland tankar som dyker upp kring projektet märks säkerhetsaspekterna. Blir det enklare eller svårare att ”avlyssna” nätverkstrafik som överförs med ljus? En annan, kanske kuriös, tanke är om det är möjligt att överföra ljus med hjälp speglar, för att komma runt problemet med att det krävs fri sikt. Det skulle bli som någon slags modern motsvarigheter till röksignaler.