Om man ska tala om alla de startups och tjänster som kommit fram inom transportindustrin de senaste åren är det omöjligt att komma förbi Uber Technologies. Det är bolaget bakom den uppmärksammade appen som gör att användare kan kalla på en taxi från en smartphone-app. Uber har kommit från ingenstans till att värderas till 1,2 miljarder dollar i senaste investeringsrundan. Tjänsten lanserades i Sverige 2013 och finns nu i 51 länder.

Läs mer: Uber satsar på självkörande bilar

Men Uber är långt ifrån det enda startupbolag som kommit fram inom transportindustrin de senaste åren. Snarare väller det fram hajpade bolag. Ett exempel ett av bolaget finska Cabforce. Det startade 2009 utifrån premissen att grundarna var trötta på att de inte kunde lita på taxiresorna när de var utomlands så de kom på idén att skapa ett nätverk av taxibilar till en fast avgift. Under året har Cabforce bland annat kunna visa att de ingått avtal med den globala resetjänsten Amadeus Taxi & Transfer och där även SAS ingår som en partner. De uppger också att de täcker stora delar av den tyska marknaden genom ett nytt avtal med tyska bolaget Mydriver. Cabforce fick så sent som i januari en kapitalinjektion på 1,5 miljoner euro från privata investerare.
Ubers app
Uber-passagerar bokar via en app.

Automile är ett svenskt bolag grundat av bland andra serieentreprenören Jens Nylander 2013. Det erbjuder en plattform som sammankopplar bilförare och bilägare med till exempel deras körstil och bilinformation. Bolaget har tjänster både för privatpersoner och företag.

Danska Drivr, tidigare Click-A-Taxi, har utvecklat en app för global taxibokning i bland annat Sverige. De har stött på patrull i Danmark från taxibranschen. Computer Swedens systertidning Computerworld har skrivit om vad som närmast kan betecknas som en proteststorm mot Drivr.

Andra heta europeiska startups inom området är franska BlaBlaCar, som kopplar samman bilägare som har "tomma säten" med potentiella passagerare som är beredda att betala för längre resor.

Läs mer: Uber lovar 50 000 jobb i Europa

Bland initiativ från mer etablerade spelare kan nämnas Cabonline. Det är ett dotterbolag till Fågelviksgruppen som äger kända varumärken som Taxi Kurir, Taxi 020 och Taxi Skåne. Bolaget ligger bakom taxiapparna Taxi Kurir och Taxi 020, men har också en egen app. Det svenska företaget har tagit steget in i Norge, där de lanserats i Norges fem största städer. Deras egen app är kopplad till Cabonlines system för affärsresor. Via appen går det att boka taxi till fast pris på 70 svenska orter och samtliga flygplatser. Cabonline har tagit fram en app för Norges taxi. Man kan också från Norge boka sin svenska taxiresa.

Tjänsten Car2Go har också ägare inom den traditionella industrin. Samåkningstjänsten startades av Daimler i Ulm i Tyskland 2008 och finns verksam i 31 städer i Europa och Nordamerika, bland annat Stockholm. Ungefär 850 000 personer använder tjänsten världen över.

Fakta

  • Uber Technologies. Den klarast lysande startup-stjärnan inom området. Låter användare kalla på en taxi från en smartphone-app
 
  • Cabforce. Finsk startup som nämns som ett av de mest lovande nordiska startup-bolagen.
 
  • Automile. Svenskt startup, grundat av bland andra serieentreprenören Jens Nylander 2013, och erbjuder en plattform som sammankopplar bilförare och bilägare med till exempel deras körstil och bilinformation. Har tjänster både för privatpersoner och företag.
  • Danska Drivr, tidigare Click-A-Taxi har utvecklat en app för global taxibokning i bland annat Sverige. De har dock stött på patrull i Danmark från taxibranschen. Computer Swedens systertidning Computerworld har skrivit om vad som närmast kan betecknas som en proteststorm mot Drivr.
 
  • Andra heta europeiska startups inom området är franska BlaBlaCar, som kopplar samman bilägare som har "tomma säten" med potentiella passagerare som är beredda att betala för längre resor.


Bland initiativ från mer etablerade spelare kan nämnas:
 
  • Cabonline. Ett dotterbolag till Fågelviksgruppen som äger kända varumärken som Taxi Kurir, Taxi 020 och Taxi Skåne. Ligger bakom taxiapparna Taxi Kurir och Taxi 020, men har också en egen app. Det svenska företaget har tagit steget in i Norge, där de lanserats i Norges fem största städer. Deras egen app är kopplad till Cabonlines system för affärsresor. Via appen år det att boka taxi till fast pris på 70 svenska orter och samtliga flygplatser. Cabonline har tagit fram en app för Norges taxi. Man kan också från Norge boka sin svenska taxiresa.
  • Car2Go. Samåkningstjänst som startades upp av Daimler i Ulm i Tyskland 2008 och som nu är verksam i 31 städer i Europa och Nordamerika. Uppger att de har ungefär 850 000 användare.