Sverige hör till de länder där mobilanvändarna förbrukar allra mest mobildata - upp mot tre gigabyte per månad i mobilen och drygt 10 gigabyte per månad för mobilt bredband i dator.

Nu visar en ny prisrapport från Post- och telestyrelsen, PTS, att att de svenska mobilkunderna betalar allt mer för sin febriga mobildatakonsumtion.

I PTS årligt återkommande prisrapport jämförs de svenska mobildatavgifterna med en lång rad andra länder. Trenden är tydlig. För en stor del av de svenska kunderna stiger mobildatavgifterna. Och de svenska prisnivåerna tappar jämfört med omvärlden. De billigaste mobildataabonnemangen finns idag istället i länder som Estland och Finland.

Läs mer: De bränner mest mobildata i världen

För mobilt bredband som fristående tjänst var Sverige 2009 billigast av alla jämförda länder. Men 2014 har prisnivån för den vanligaste abonnemangstypen med 10 gigabyte data stigit med 11 procent. Och de svenska avgiftsnivåerna hamnar först på nionde plats bland 16 jämförda länder i PTS prisrapport.

Det billigaste 10 gigabyteabonnemanget som PTS hittade under 2014 kom från Telenor och kostade 199 kr per månad, vilket är hela 13 procent dyrare än året innan. Även användare av mobilt bredband med liten dataförbrukning fick högre avgifter. Avgiften för det billigaste abonnemanget med två gigabyte data ökade med hela 23 procent mellan 2013 och 2014, enligt PTS-rapporten.

För mobildatabonnemang med fem gigabyte data sjönk dock avgifterna med 11 procent.

Läs mer: De drar in mest på mobildata

Även när det gäller mobildataabonnemang för mobiltelefoner har flertalet avgifter för svenska mobilkunder stigit något mellan 2013 och 2014, enligt PTS-rapporten. Här stannar dock prisökningen på någon enstaka procent för de vanligaste abonnemangstyperna.