Laura Luna
Interoutes marknadschef Laura Luna kör gärna videokonferenser på kontoret. Foto: Joel Åsblom.

Under de senaste par åren har Ica drivit ett projekt för att förbättra kommunikationen mellan koncernens 20 000 anställda i Sverige, Norge och Baltikum. Det första steget var byte från IBM:s Notes för e-post och kalender där målet var att kunna hantera all kommunkation via molntjänster.

Yngve Nivaeus, som är it-chef på Ica, säger att man sedan dess succesivt rullat ut nya funktioner för kommunikation inom ramen för det Ica kallar The Digital Workplace. Mycket av detta bygger på Microsofts molntjänst Office 365 där kommunikationsprodukten Lync är en viktig del. Därtill har Ica använt ett videokonferenssystem från brittiska Interoute. För ett knappt år sedan lanserade Interoute en plattform kallad One Bridge som inte bara har funktioner för videokonferenser utan även går att använda för alla typer av samtal och är nära integrerat med Lync (som snart byter namn till Skype for business).

Läs mer: Webbutiken tar plats i den fysiska

– Det vi gör nu är att utöka användningen av Interoutes tjänster för att möjliggöra ytterligare samverkan oavsett plats och utrustning, berättar Yngve Nivaeus.

Via One Bridge kan Icas personal kommunicera med högupplöst bild och ljud på många olika typer av enheter, exempelvis mobiltelefoner, surfplattor, bärbara datorer och videokonferenssystem. Allt som behövs är en webbläsare och en enhet med ljud och bild.

Laura Luna, marknadschef på Interroute, säger att man nu är uppe i 21 svenska kunder som använder One Bridge.

– En fördel är att vi har fullt stöd för Microsoft Lync som används för integrerad videokommunikation på många större företag. Med den nya lösningen är antalet virtuella mötesrum obegränsat och medarbetarna kan enkelt boka upp sina möten själva.

Bland de fördelar som hon lyfter fram med One Bridge är den infrastruktur som Interroute har tillgång till.

Läs mer: 120 Ica-anställda tar steget till Infosys

Interoute äger nämligen en av Europas största molntjänstplattformar som omfattar över 60 000 kilometer av upplyst fiber och tolv datacenter varav fyra finns i Sverige. Bland dessa märks den datahall som Interroute fick tillgång till efter förvärvet av videokonferensbolaget Visual Conference Group 2011.

– Det Interoute gör är sådant som vi själva inte kan hantera i dag, det vill säga telefoni i molnet och videobryggningstjänsten. Rent praktiskt fungerar det så att man lägger Lync hos Interoute medan resterande delar ur Office 365 körs i våra datacenter. För kunderna blir det ingen skillnad med login och sådana saker, säger Microsofts produktspecialist Andreas Svanberg.


CITE Conference till Stockholm 21-22 april! 

Här samlas alla typer av IT-beslutsfattare för att prata om digitaliseringen som driver framtidens affärer.

Fokus ligger på mobilitet, säkerhet, molnet och big data.

http://cite.event.idg.se

Fakta

Interoutes kommunikationsplattform levereras som en molnbaserad tjänst som inte kräver lokala installationer. 
Produkten är kompatibel med Microsoft Lync vars användare kan delta i möten, dela högupplösta presentationer och information med till exempel videokonferenssystem, smartphone-appar och användare på andra plattformar. 
Interoutes har en personalstyrka på 1 500 varav 90 anställda finns i Sverige.