Sony Mobile
Sony Mobiles kontor i Lund. Foto: News Øresund – Johan Wessman.

Sony Mobile hade stormöte med personalen på måndagsförmiddagen om neddragningar.

Dagens besked kom lite som en kalldusch. Det har varit känt att Sony Mobile ska göra neddragningar globalt. Men hittills har det talats om att Lund skulle klara sig relativt lindrigt undan den här gången.

I stället har det spekulerats i att neddragningarna den här gången framför allt skulle drabba Kina.

I november förra året, då neddragningsplanerna blev kända talades det om att runt 1 000 personer skulle tvingas lämna bolaget, men att det framför allt var kontoret i Peking som skulle beröras. Hur Lund skulle drabbas var vid det tillfället oklart.

I samband med detta lyftes också högsta mobilchefen Kunimasa Suzuki åt sidan samtidigt som bolaget justerade ned försäljningsprognoserna för Xperia-serien.

Läs mer: Ericsson miljonsatsar på molnforskning i Lund

Sony Mobile har totalt 7 100 anställda, av vilka de cirka 2 000 medarbetarna i Lund primärt sysslar med mjukvaruutveckling.

På presskonferensen på måndagen framkom att det nu inleds fackliga förhandlingar. Det är inte klart hur många av de som tvingas gå är anställda respektive konsulter. Den nya organisationen gäller från den 1 april.

Sony Mobile uppgav under presskonferensen att de genom den nya organisationen vill skapa ”långsiktig lönsamhet” och att ”målet är att skapa en mer operationellt effektiv och snabbrörlig organisation”.