Mattias Malmqvist
Computer Swedens Mattias Malmqvist skriver om vad som händer omkring Sony Mobile.

För ett par år sedan var jag i Skåne och gjorde ett reportage om it-branschen i regionen. Det var efter att Polarrose sålts till Apple och TAT till kanadensiska Blackberry. Jag frågade dem som följer startup-scenen i regionen varför Lund och Malmö verkar spotta ur sig heta teknikbolag på löpande band.

Läs mer: Facket efter Sony-varslet: ”Fånga upp kompetensen”

Svaret som återkom: Neddragningarna som gjordes inom Ericssonbolagen.
Både Ericsson och Sony Ericsson, som det samägda bolaget med Sony hette vid den tiden, drog redan då ner sina verksamheter rejält. Olika avgångspaket erbjöds. De som hade idéer tog paketen och testade sina vingar, en del lyckades.

Och om man ser på de neddragningar som gjorts på senare tid har det inte tagit lång tid innan kompetensen fiskats upp av andra företag.

När Ericsson drog ner sin modemverksamhet (det som tidigare hette ST Ericsson) plockade Intel över 40 utvecklare.

Läs mer: 1000 varslas på Sony i Lund

När Sony Mobile drev igenom sitt tidigare paket 2012 var Sigma där och fiskade upp de anställda, och startade upp affärsområdet Sigma Connectivity.

Att Sony Mobile nu drar ner verksamheten i Lund med 1 000 personer är naturligtvis läskigt – men man ska komma ihåg att flera av de här är mjukvaruspecialister. Det finns nischer som skriker efter den här kompetenserna: Fordonsindustrin, hälso- och sjukvården. Det är ingen vågad gissning att antalet nystartade mjukvarubolag i Skåne skjuter i höjden de närmaste åren.