Jörgen Lindqvist
Jörgen Lindqvist, chefredaktör på Computer Sweden.

Anledningen är enkel. De har fel folk anställda. I Ericssons fall är det för mycket fokus på löpande band-produktion av hårdvara som kunderna inte är intresserade av längre. Hos Tieto är det trötta konsulter utan spets och IBM har svårt att få avsättning för de stora satsningarna man gjort inom mjukvara – ett område där det till skillnad från stordatorer är hyperkonkurrens.

Läs mer: Ericssons vd om nedskärningarna: "Ett tufft beslut"

Det är naturligtvis en tuff omställning för de över 2 000 personer som får gå från Ericsson och tillsammans med Sony-nedskärningen en utmaning för aktiebolaget Sverige när så många ingenjörer släpps ut på marknaden samtidigt. Tillsammans med utförsäljningar av exempelvis Axis riskerar det att minska poolen med industriell forskning och utveckling. Men det handlar inte om varvsarbetare på 70-talet. Det här är välutbildade ingenjörer som det finns stor efterfrågan på från andra sektorer och branscher. De allra flesta kommer att landa på fötterna.

Sen ska man komma ihåg att Ericsson och de andra storbolagen gör en stor grej av uppsägningarna för att tillfredsställa aktiemarknaden. Så cyniskt är spelet. Få anställda är bra, tycker aktieanalytikerna. För sanningen är ju den att Ericsson har ökat antalet anställda under det senaste året, även om det inte gäller antal anställda i Sverige. Men det skickas inte ut några pressmeddelanden om att man anställt 19 000 personer. Det skulle påverka aktiekursen negativt.

Läs mer: Jörgen Lindqvist: "Så förvirrar leverantörerna sina kunder"

Hur ska man då som it-arbetare navigera i denna värld? Nummer ett är att acceptera läget. Det finns inga säkra livslånga anställningar. Att få sparken är inte hela världen om man har rätt utbildning och erfarenhet. Och det gäller att söka sig till de tekniker och områden som har framtiden för sig. Java är bättre än Cobol, scrum-master smartare än traditionell projektledare inom it.

Och slutligen handlar det nog om att, som de flummiga pepp-bilderna säger på Facebook, andas lugnt så löser sig det mesta.