Vi pratar mycket om ”digital skills” nu. Det handlar om olika saker – om att kunna hantera datorer, att förstå alltifrån ordbehandling till programmering och att kunna hantera alla de olika tjänster som finns för annonser, e-handel och stora företagssystem. Men mer om än något annat handlar det faktiskt om att kunna lära sig. Är du nyfiken på om du kommer att blomstra i denna sköna nya verklighet? Klart att du är! Det är bara sunt att undra om vi har förmågan att anpassa oss till en ny arbetsmarknad och verklighet, eller om vi behöver tänka om. Som tur är finns det ett enkelt test.

Gå en kurs.

Inte vilken kurs som helst, utan en mooc. Denna otympliga akronym står för ”massive open online course” – eller en kurs där hur många som helst kan delta och där du kan lära dig alltifrån fysik till programmering, poesi och att skriva sånger. Coursera, EdX och Udacity har en mängd kurser – Itunes University erbjuder också en mängd.

Så varför inte bestämma dig i dag: ta en kurs! De startar hela tiden, inte bara vid terminsstart, och att ta en kurs på nätet är en utmaning i flera dimensioner: har du energin att lära dig nytt? Orkar du motivera dig framför en skärm? Kan du ta till dig materialet i videoformat och med läsuppgifter? Det är en formidabel utmaning, men med en god belöning: om du tar ett par kurser kommer du snart att lära dig att lära om, lära nytt och utvecklas.

Läs mer: "Dataspelande mer krävande och givande än sitt rykte"

Det är såhär framtidens arbetsmarknad kommer att se ut. Du kommer att ha baskunskaper, men under det att du arbetar kommer du att förväntas att lära dig nya saker hela tiden, tillsammans med andra. Och det bästa av allt är att det är roligt; lärandet på nätet är utan den ångest som grundskola, gymnasium och universitet ibland tvingar på oss. Ingen prestige. Ingen som dömer. Proven är frivilliga. Lärandet står i centrum.

Jag läser för närvarande en kurs i matematiskt tänkande, en i modellfilosofi (nej, inte modeller som filosoferar) och en i att skriva sånger. Jag hinner inte med allt. Men när jag sitter ned och lyssnar på en föreläsning känner jag hur jag försätter mig i ett lyssnande, ett lärande, som är oerhört tillfredsställande – jag får en chans att fortsätta att lära mig. En av kurserna har jag påbörjat två gånger, och inte avslutat, men jag lär mig mer varje gång jag påbörjar den. Och jag känner ingen ångest när jobbet gör att det blir svårt att klara veckotesterna. Jag vet att jag kan börja om, och att jag till sist kommer att klara av kursen. Det är en frihet jag inte kände på universitetet.

Läs mer: Nicklas Lundblad: Med ett bra problem kan du slå världen med häpnad

Visst, det är ett sorts ”lyxlärande” – ett lärande som inte direkt krävs av arbetet men som gör mig lycklig, men det är också ett lärande som omedelbart låter sig tillämpas på det jag gör till vardags. Det öppnar nya perspektiv och dörrar.

Se nu till att 2015 blir året då du skriver in dig på ett antal kurser.Var intellektuellt promiskuös! Hitta flera olika kurser och anmäl dig till dem alla. Börja på dem. Ta sedan de du tycker verkar roligast. Kostnaden för att välja fel är försvinnande låg – och du borde kunna välja tio kurser och sedan bli klar med tre, eller en, och därefter utforska vidare.

Och just däri ligger den stora skillnaden mellan den nya mooc-världen och universiteten. Att välja fel är inte ett problem, inget som du sedan behöver ångra med studiemedel i vågskålen. De andra kurserna ligger bara ett klick bort. Ingen antagning. Inga betygskrav. Ta de kurser du längtar efter att pröva. Amerikansk litteratur, feministisk teori eller datorspelens semiotik. Det är bara att hoppa på.

Det finns inget mer mänskligt än lärandet. Njut av det.