Seved Andersson Ola Andersson
Seved Andersson är vice ordförande i Akademikerförbundet på Sony Mobile och Ola Andersson är verksamhetsansvarig på Ideon Innovation.

Ideon är forskningsbyn i Lund där företag som Qlik, Axis och Scalado vuxit fram. Sony Mobiles jättevarsel i måndags, då bolaget meddelade att de tänker dra ner den svenska verksamheten med 1 000 personer – alltså halva personalstyrkan – sände chockvågor över hela Skåne. Ola Andersson, verksamhetsansvarig på Ideon Innovation, talar om att både underlätta för entreprenörsämnen som nu eventuellt friställs och att det finns flera snabbt växande programföretag som är i stort behov av den kompetens som nu får lämna Sony Mobile.

Läs mer: Startup-feber att vänta i Skåne efter Sony-varslet

– Det är klart att det är ett jätteslag mot regionen, men samtidigt träffar jag ju på alla entreprenörer, och då får jag en positiv känsla. Det känns jobbigt i magen, men hjärnan säger att det kommer att gå bra för den här regionen ändå.

En del företag i regionen har redan dragit igång rekryteringskampanjer mot Sony Mobiles personal. Crm-företaget Lundalogik har satt upp skyltar utanför lokalerna, där de skriver att de letar efter 40 nya medarbetare.

– Vi rekryterar mycket just nu, och letar efter precis de kompetenser som finns på Sony – allt från utvecklare, projektledare och konsulter till säljare. Arbetsförmedlingen ska ha en it-mässa längre fram i vår, men vi vill sticka ut i mängden och få ett försprång, säger Jennie Isberg, marknadschef på Lundalogik.

Även på Ideon finns det företag som växer så det knakar. Ola Andersson säger att många har svårt att hitta kompetens och har börjat leta utomlands för att fylla sina behov.

– Sedan bör Axis nå en rekryteringstakt som motsvarar deras tillväxt. De fångar säkert upp en del, även om det är lite osäkert vad som sker där nu efter budet från Canon.

Ett annat välkänt Ideonföretag är Nasdaqnoterade Qlik. Men det finns också en hel del bolag på väg upp. Ola Andersson nämner företag som Zaplox, som utvecklar mobila nycklar som gör att man kan öppna dörrar med sin smartphone.

Läs mer: 1000 varslas på Sony i Lund

Trialbee är ett ungt företag som utvecklar en mjukvara riktad mot läkemedelsbranschen.

Telekombolaget Terranet och beslutsstödsleverantören Exini är andra.
– Dessutom finns det bubblare som är på god väg som exempelvis iRezq och
Dlaboratory, som utvecklar system för smarta elnät.

Det är klart att alla uppslag är välkomna

Från fackets sida välkomnar man att företag redan hört av sig och försöker locka över personal. Seved Andersson är vice ordförande i Akademikerförbundet på Sony Mobile.

Läs mer: Jörgen Lindqvist: "Uppsägningarna innebär inte kris i branschen"

– Det är klart att alla uppslag är välkomna, säger han. Vi har talat om att själva anordna någon slags jobbmässa och samla ihop intresserade företag.

Hur är stämningen annars på Sony Mobile?

– Det är business as usual, vi har fullt upp, massor av projekt. Men det är klart att det här diskuteras och entusiasmen är lägre, säger han.

Fakta

  • Zaplox utvecklar mobila nycklar som gör att man kan öppna dörrar med sin smartphone. Förra året tog företag in 27,6 miljoner kronor i riskkapital. Den största delen stod den tyska familjen Mankel för med sitt bolag 4M Beteiligung. En annan storägare är Industrifonden.
 
  • Trialbee gör mjukvara för läkemedelsbranschen. Den ska digitalt länka samman individer med läkemedelsföretag.
 
  • Exini bygger beslutstöd till sjukhus. Systemet bygger på avancerad bildanalys genom att artificiell intelligens tolkar medicinska digitala bilder och ger diagnosförslag. Företaget är börsnoterat och hade under 2014 en tillväxt på 116 procent till 19,6 miljoner kronor – det året vände Exini också till vinst (1,9 miljoner kronor).
  • Terranet utvecklar en teknik som gör det möjligt att prata i mobiltelefoner utan att använda simkort och radiomaster, i stället för nätinfrastruktur utnyttjas andra mobiltelefoner som master. För snart två år sedan köpte serieentreprenören Dan Olofsson 12,5 procent av bolaget.
 
  • Irezq har lanserat en app vars syfte är att rädda liv i trafiken genom att varna andra trafikanter om olyckor när de är ute och kör.
 
  • Dlaboratory har ett system för smarta nät.