Joy division
IBM och Joy Division

IBM och Joy Division var banbrytarna inom sina områden, relationsdatabaser och depprock. Och i båda fallen skedde de stora genombrotten i slutet av sjuttiotalet. Sedan dess har de båda namnen legat som våta filtar över de båda områdena. Vilket band som helst som gör musik som är monoton, ”kall” och med mässande sång kommer att jämföras med Joy Division. Vilket företag som helst som ämnar introducera en tung databas för enterprisebruk kommer att jämföras och kanske även konkurrera med IBM. Om vi pratar tidlös kvalitet så har de båda stått sig väl. Och så fanns relationsdatabasens fader Edgar Codd på IBM och frontmännens frontman bland depprockare Ian Curtis i Joy Division.

Läs mer: Det finns ett it-företag för varje grungeband

The sisters of mercy
Oracle och The Sisters of Mercy
Ingen klagar väl på Oracles betydelse för databaser och The Sisters of Mercy betydelse för depprock. Men Oracles verkligt banbrytande tid var på åttiotalet, det var då företaget var den stora rebellen inom sitt område. Samma resonemang kan föras för The Sisters of Mercy, vilket accentueras av att det sista albumet kom ut 1990. Men båda finns kvar och har anhängare. En annan stor likhet är att både Oracle och The Sisters of Mercy personifieras av en individ, i Oracles fall Larry Ellison och i The Sisters of Mercys fall Andrew Eldritch. Vi finner också profilstarka avhoppare från båda som har skapat egna karriärer, som Salesforces vd Marc Benioff och The Missions Wayne Hussey.

The Cure
Microsoft och The Cure
Microsoft anklagas ofta, möjligtvis orättvist, för att inte komma med egna innovationer, utan i stället absorbera andras. The Cures ledare Robert Smith fick under åttiotalet stå ut med kritik, möjligtvis orättvist, för att plagiera Joy Divisions efterföljare New Order. Men både Microsoft och The Cure har blivit långvariga framgångssagor, med stora mängder kunder/fans. Och både Microsoft och The Cure har ett brett sortiment, respektive genrespann. Men i båda fallen är det de gamla godingarna som väcker mest positiva reaktioner. De flesta pc-användare känner sig hemma i den gamla ordbehandlaren Word och A Forest från 1980 väcker fortfarande bifall på konserterna. Och i båda fallen är strategierna för de kommande åren inte direkt glasklara.

Läs mer: Mellanmjölk eller hardcoreidealister - så skiljer sig Hadoopföretagen åt

Echo And the bunnymen
Sybase och Echo & the Bunnymen
Echo & the Bunnymen är inte depprock, kanske du tycker, men då har du inte hört bandets andra album Heaven Up Here från 1981. Echos lyskraft som depprockare, och i viss mån överhuvudtaget, var intensiv, men kort. Det samma kan sägas om Sybase med databasen SQL Server. Sybase var coolast av de coola under några år på nittiotalet, så även Echo på åttiotalet. Men liksom Echos stjärna dalade för att bandet gick i från sin ursprungliga formel så övergav Sybase sin ursprungliga produkt SQL Server som såldes till Microsoft. För Echo slutade det med att bandet splittrades 1993, för Sybase med en katastrofal lansering av den nya produktfamiljen System 10 samma år. Både Echo och Sybase har kommit tillbaka på ett bra sätt, i Sybases fall som ett dotterbolag till SAP, men som förr är det inte. Varken Echo eller Sybase ses numera som de framtida dominanterna inom sina respektive områden.