Karin Nygårds
Grattis Karin Nygårds som får Dataföreningens pris. Foto: William Sjögren

Hur känns det?
– Oj, jag är alldeles stum – jag vet inte vad jag ska säga. Jag fick reda på det i måndags men då låg jag i influensa så jag förstod inte riktigt innebörden. Men sen gick det långsamt upp för mig att jag fått ett jättefint pris och det var en härlig överraskning!

Läs mer: Hackad läroplan gav henne Guldäpplet

När tog du emot priset?
– Igår, torsdag. Och då sa jag till Dataföreningen att egentligen är det rätt självklart egentligen att en lärare får priset för att främja it-utvecklingen i samhället – det är ju vi som säkrar framtiden. Vi i skolans värld kan ta den platsen.

Du har fått en massa priser i år eller hur?
– Ja, först var det Årets punkare i skolvärlden, sedan Guldäpplet och så utsåg tidningen CIO mig och Terese Raymond, som också arbetar med Teacherhack, till årets digitala inspiratörer. Och så nu det här priset – det är ett fint sällskap som fått det tidigare, fina förebilder.

Läs mer: Här är länderna där elever lär sig koda

Vad ska du göra med prispengarna?
– Förut har jag skänkt pengar till olika ändamål och olika grupper. Den här gången är jag nog lite egoistisk och investerar i mig själv. Kanske jag unnar mig en weekend någonstans.

Vad betyder priserna?
– Det är klart att det betyder mycket. Jag jobbar nästan jämt och gör väldigt mycket ideellt och jag gör det för att jag brinner för det. Men det ger en extra skjuts att folk ser och uppskattar det och det betyder mycket för att hålla orken och lusten uppe.

Fakta

Priset, Kjell Hultman-stipendieten, delas i år ut för tolfte gången. och prissumman är 10 000 kronor. Kjell Hultman är en av Dataföreningens grundare. Tidigare pristagare är Mårten Schultz, Claes Magnusson, Anna Rosling Rönnlund, Ola Rosling, Stefan Kervefors, Anne-Marie Eklund Löwinder, Per Hellqvist, Christofer Sundberg, Linus Blomberg, Martin Ingvar och Jonas Birgersson.