Karim Jebari är en av talarna på Cite 21-22 april.
Vad ska du prata om?
– I takt med att allt mer saker runt oss kopplas upp – klockor, kylskåp och luftkonditionering – blir ju datasäkerhet mycket mer än att skydda filer i en dator. Det blir också en del av den mänskliga säkerheten, en del av vad det är att vara en trygg människa i ett samhälle i och med att datorerna nästan blir en del av oss.
– Jag har tittat en del på risker och hur tekniken påverkar samhället och interaktionen mellan mäniskor och tekniken. Det förändrar vårt förhållningssätt till varandra. Det leder till nya risker som att vi får vårt privatliv invaderat men också möjligheter som att vi får nya sätt att kommunicera – ger en känsla av närhet som är långt bort och man inte kan träffa. Det är
några aspekter jag tänkte ta upp.
Läs mer: It-branschen laddar för att hoppa på internet of things-tåget
Den där känslan av närhet – kan den utnyttjas också?
– Ja, absolut. Det finns en bedräglig användarvänlighet hos Facebook och Google som ger känslan av att man har full kontroll. Men det har man inte, det är svårt att veta vad någon annan ser eller hur man är sökbar. Det är svårt att förutse hur det man lägger ut uppfattas när sammanhangen runt om förändras. Som att lägga upp en bild när man festar när man är 22 år eller en bild på att man äter kött och sedan hamna i ett annat land, som Indien, där det är olagligt att äta nötkött i vissa delstater.
Läs mer: Efter Pul-kaoset testas nytt Google Apps-avtal
Vad är din bakgrund?
– Jag har disputerat i tillämpad etik vid den filosofiska instituionen vid KTH. Det handlade delvis om de här frågorna. Jag tittade också på hur det här med hjärn-maskin gränssnitt, ett sätt att påverka en maskin med hjälp av tankar. Det kan potentiellt vara intressant att kunna interagera med maskiner mer direkt men frågan är vad som händer när vi blir mer transparenta och förlorar förmågan att dölja oss inför våra medmänniskor. Det blir lite som i det gamla bysamhället där det inte fanns något privatliv men som samtidigt inte var tolerant. Det fanns en stark press att anpassa sig och risken är att vi går tillbaka till det när allt vi gör syns. Det vore väldigt illa och det är en sak att vara uppmärksam på.
Vad hoppas du få ut av din medverkan på konferensen?
– Jag tycker det ska bli jättespännande, jag har aldrig varit på en sådan här typ av konferens och vill gärna höra hur folk i branschen ser på de här frågorna. Jag hoppas vi har olika infallsvinkel och att något jag säger förvånar eller upprör för det är så vi lär nytt.
Är du intresserad av att veta mer om Cite? Klicka här!
Konferensen Cite anordnas av Computer Sweden tillsammans med systertidningarna Internetworld, Techworld och CIO Sweden. Eventet riktar sig till marknadsförare, företagsledare, it-chefer och tekniker, och äger rum den 21–22 april i Frösundavik i Stockholm. Läs mer: cite.event.idg.se