Adobe
Nu ska det bli enklare att signera dokument via mobila enheter.

Det har gått tre år sedan Adobe omvandlade de flesta av sina produkter till molntjänster och nu kommer den sista pusselbiten i detta bygge. I Document Cloud är målet att kunna digitalisera hanteringen av dokument via en molntjänst, något man ska kunna göra direkt från telefoner och kameraförsedda surfplattor. När dokumenten är digitaliserade ska de bli tillgängliga på vad Adobe kallar för en personlig online-hub där man även kan signera och redigera dokumenten.

Den nya tjänsten har anpassats för de system för e-signering som företag använder med kopplingar till Adobe Enterprise Dashboard.
I ett uttalande säger Jenny Höglund, Adobes marknadschef för Document Cloud att den digitala dokumenthanteringen ligger långt efter film-, tv- och musikbranschen.
– Det har pratats om det papperslösa samhället i många år och nu vill vi gärna sätta fart på utvecklingen och säkerställa att arbetet med affärskritiska dokument som kontrakt och handlingar blir digitalt och lättillgängligt för alla.

Läs mer: Mobila utskrifter förenklas

Adobe hänvisar till en undersökning från IDC som visar att 80 procent av dokumenthantering fortfarande inte är digital, och dokument överförs både en och två gånger på papper, speciellt när det krävs signering av dokumenten.
För att få styr på detta kommer nu Adobe Document Cloud med ett tryckkänsligt gränssnitt där man använder teknik från Photoshop till att konvertera pappersdokument till en digital, redigerbar fil som kan signeras.

I den nya versionen av Acrobat ingår signeringstjänsten E-sign som tidigare hettet Echosign där man enligt Adobe kan ”skicka och signera vilket dokument som helst på vilken enhet som helst”. Eftersom det handlar om en webbaserad tjänst går det att komma åt den även på mobiler och då används de nya verktygen Mobile Link och apparna Acrobat Mobile och Fill and Sign. Här är det kameran på surfplattan eller mobilen som fyller funktionen som en portabel dokumentskanner.

Läs mer: Adobe vässar säkerheten med Splunk

Document Cloud ingår i priset för abonnenter av tjänsten Creative Cloud men säljs även separat. Priset på Creative Cloud ligger på 525 kronor per månad för nya kunder medan Acrobat DC kostar 225 kronor i månaden inklusive moms.