Cio-karusellen snurrar oförtrutet på år efter år. Bara en dryg tredjedel av Sveriges it-chefer och cio:er har i dag suttit mer än fem år på sitt jobb enligt den lägesrapport som CS systertidning CIO nyligen har gjort. Men det är ändå ett lägre tempo än det var runt millennieskiftet konstaterar Johan Magnusson, forskare vid Göteborgs universitet och Chalmers.

– Då ansvarade cio:erna för stora affärssystemsprojekt som kraschade och cio fick innebörden ”career is over”.

Sedan ändrades it-styrningen och cio:erna fick själva definiera den – och de hade lärt sig läxan och minimerade riskerna för sig själva och it-avdelningen.

Läs mer: Få storbolag har sin cio i ledningen

– Med dagens it-styrning skjuter man effektivt ifrån sig ansvaret för olika it-projekt till verksamheten eller till olika råd. Det är en reaktiv styrning som inte fungerar. Trots att tekniken vid millennieskiftet inte är i närheten av samma sak som i dag så har det inte hänt ett skvatt med styrningen.

Läs mer: Cio:n måste odla sin experimentlusta

Det leder i sin tur till att skuggbudgeten ökar när verksamheten går under radarn för cio:ernas styrningsmodeller. Medan de fortfarande har modeller för att styra efterfrågan kommer konsumenttrenden in från sidan.

– Man vill styra it som en fabrik. Då vill man inte ha fluktuationer i produktionen utan vill ha full koll på efterfrågan, det är helt logiskt. Men även om det är logiskt är det kontraproduktivt för det handlar bara om att styra utan att ha kontroll.

I grunden skapar det här en frustration – cio:ernas bild av sin roll stämmer helt enkelt inte överens med verkligheten, enligt Johan Magnusson. I praktiken fungerar de som driftchefer och rapporterar uteslutande effektivitetsmått på förvaltningsdelen fast de vill vara proaktiva. I stället dyker det upp cdo:er, chief digitalization officers, som plötsligt tar hand om allt det roliga. För även om man i praktiken inte har ägnat sig åt proaktiv it-styrning är det där man vill vara.

– Självbilden stämmer inte. När jag föreläser för cio:er brukar jag avsluta med en bild av en dront – en vackerfågel men som inte var lämpad att försvara sig mot katter och därför dog ut. Katterna är här nu.

I dag är det inte i första hand kraschade jätteprojekt som gör att cio:er börjar på nya jobb. Faktum är att it-projekten blir allt mindre.

– I dag kan det handla om en app för geopositionering – och det är inte självklart att det är it-avdelningen som tar fram den, säger Johan Magnusson.

Hans gissning är att frustrationen och skillnaden mellan verklighet och självbild får cio:erna att stanna allt kortare på sina jobb framöver.

– Men nu är det inte kopplat till misslyckanden längre. Cio:erna sparkas inte utan går vidare för att de vill någonting, vill få möjligheter att hitta nya sätt att styra it. Det är en spännande utveckling.

Topp-CIO:erna som har bytt jobb under året

 Grant Thornton Namn: Johanna Kjellberg Tillträdde: Februari 2014 Gjorde tidigare: Cio på Axstores och Kappahl. Umeå kommun Namn: Tomas Forsberg Tillträdde: Juni 2014 Gjorde tidigare: Drivit egen konsultverksamhet.Statens institutionsstyrelse Namn: Fredrik Oljeqvist Tillträdde: Augusti 2014 Gjorde tidigare: It-chef på Post- och telestyrelsen. Avanza Namn: Peter Strömberg Tillträdde: September 2014 Gjorde tidigare: Head of IT Service Management, RSA Scandinavia

 • Grant Thornton Namn: Johanna Kjellberg. Tillträdde: Februari 2014. Gjorde tidigare: Cio på Axstores och Kappahl.

 • Umeå kommun Namn: Tomas Forsberg. Tillträdde: Juni 2014. Gjorde tidigare: Drivit egen konsultverksamhet.

 • Statens institutionsstyrelse Namn: Fredrik Oljeqvist. Tillträdde: Augusti 2014. Gjorde tidigare: It-chef på Post- och telestyrelsen.

 • Avanza Namn: Peter Strömberg. Tillträdde: September 2014. Gjorde tidigare: Head of IT Service Management, RSA Scandinavia

Tommie Ulvöy Fredrik Frimodig Catrin Ditz Göran Kördel
 • Aktieinvest Namn: Tommie Ulvöy. Tillträdde: November 2014. Gjorde tidigare: IT Business Manager Internet Platforms på Trygg-Hansa.

 • E-hälsomyndigheten Namn: Fredrik Frimodig. Tillträder: April 2015. Gjorde tidigare: Cio på Swedavia.

 • Uppsala kommun Namn: Catrin Ditz. Tillträdde: Maj 2014. Gjorde tidigare: Eget företag, bland annat hyrts in som it-chef på Socialstyrelsen. 

 • Boliden Namn: Göran Kördel. Tillträdde: Maj 2014. Gjorde tidigare: Cio på Sandvik, egen konsultverksamhet. 


CIO
 • MTG Namn: Ronnie Bodinger Tillträdde: April 2014 Gjorde tidigare: Cio på Avanza

 • Kunskapsskolan Namn: Annelie Fredsberg. Tillträdde: September 2014. Gjorde tidigare: Partner och konsult på Olingo.

 • Stockholms Stadsmission Namn: Mona Ekesryd. Tillträdde: Mars 2014. Gjorde tidigare: Cio i Haninge kommun. 

 • Praktikertjänst Namn: Anders Hedenros. Tillträdde: Januari 2014. Gjorde tidigare: Cio på ABB.

Lena Ringström Tomas Landeström Torsten Balslev Mikael Lundstrm

 • AMF Namn: Lena Ringström. Tillträdde: Augusti 2014. Gjorde tidigare: Seniorkonsult på CGI.

 • Polismyndigheten Namn: Tomas Landeström. Tillträdde: Januari 2015. Gjorde tidigare: Ledde it-utvecklingsarbetet i Genomförandekommittén som förberedde den nya myndigheten.

 • Synsam Namn: Torsten Balslev. Tillträdde: November 2014. Gjort tidigare: Cio på Nilsongroup.

 • Polarbröd Namn: Mikael Lundström. Tillträdde: September 2014. Gjorde tidigare: Affärskonsult Navcite Consulting AB, också varit it-ansvarig på Polarbröd tidigare.
   


Fakta
 

”Bäst är att alla använder it”

Göran Kördel har ett långt förflutet inom it i industrin och är inne på sitt andra cio-jobb. – Det är roligt att bidra till affärsverksamheten – man kan göra något extra, säger han.

Göran Kördel
Göran Kördel är cio för Boliden.

I över tio år har Göran Kördel arbetat inom it. De senaste fyra åren som cio – först på Sandvik och nu på Boliden. När vi talas vid är han på väg ut till företagets anläggning i Garpenberg, dagen före var han i Skellefteå.

– Det är viktigt med den fysiska synligheten och att engagera sig lite extra i några verksamhetsprojekt även om man inte kan vara med i detalj överallt, säger han.

De flesta cio:er stannar inte mer än några år på jobbet enligt en undersökning som CS systertidning CIO Sweden gjort. Det är inte så konstigt egentligen, tycker Göran Kördel.

– Visst är det ett utsatt jobb – det är väl alla ledarroller av olika slag. Och frågan är om inte det där gäller alla i ledande befattningar, att de inte stannar så många år.

Men det är också ett givande jobb konstaterar han.

– Det är roligt att bidra till affärsverksamheten – man kan göra något extra. Förutom basverksamheten med it kan man arbeta med att få fram effektivare lösningar och nya funktioner som är bra för affären.

Som cio är man också lite av spindeln i nätet på företaget.

– Bäst med it är att alla använder it varje dag. På det viset har man anledning att hålla sig informerad och får en översikt av vad som händer överallt i företaget. Dessutom har alla en åsikt om it – det kan upplevas som jobbigt för att folk ställer krav men jag tycker det är roligt att folk är intresserade både som användare eller som kravställare på affärssystem.

Hur förändras rollen när digitaliseringen omprövar företagens affärsmodeller?

– Det är nog olika. På konsumentföretag handlar det om kunderna, för vår del är automationen av produktionen det allra viktigaste. Och det blir alltmer kopplat till den traditionella it-verksamheten.