Tyan
"Sommaren 2013 drog IBM igång Openpower Foundation där målet är att få flera serverleverantörer att använda Powerprocessorer. Övergången till Power8 ska innebära att man inte längre blir så beroende av proprietära produkter".

Den taiwanesiska serverleverantören Tyan är på gång med vad man uppger ska bli den första kommersiella serien tredjepartsservrar som bygger på IBM:s Powerprocessorer. Ytterligare ett företag som är inne på samma spår är Wistron, även det med säte i Taiwan, vars servrar i serien Firestone ska marknadsföras inom IBM:s organisation.

Sommaren 2013 drog IBM igång Openpower Foundation där målet är att få flera serverleverantörer att använda Powerprocessorer. Övergången till Power8 ska innebära att man inte längre blir så beroende av proprietära produkter, vilket innebär att även mindre lågprisleverantörer som Texasföretaget Servergy lovat att satsa på servrar med IBM:s nya processor.

Läs mer: IBM mångmiljardsatsar i molnet för att återta förlorad mark

– Till viss del kommer dessa företag faktiskt att konkurrera med oss samtidigt som de är ett komplement till IBM Power Systems, säger IBM:s talesperson Lennart Malm.

Han säger att IBM kommer att samarbeta med en del av servertillverkarna, exempelvis Wistron som ska leverera produkter till de superdatoranläggningar som finns i amerikanska Lawrence Livermore och Oak Ridge.

– Skillanden med Power Systems är att dessa system är betydligt mer specialiserade, det vill säga har inte samma bredd i förmågor som våra. Systemen för Lawrence Livermore och Oak Ridge byggs till exempel specifikt för att bli världens kraftfullaste superdatorsystem, tio snabbare än dagens nummer ett, säger Lennart Malm.

Lanseringen av de nya Openpowerprodukterna skedde under Openpower Summit i San Jose där Openpower Foundation meddelade att man nu har 113 medlemmar vilket kan jämföras med bara 30 medlemmar för nio månader sedan.

Läs mer: IBM: ”Skadlig kod infekterar 11 miljoner mobiler i minuten”

Här framkommer även att IBM satsar på att licensiera Powerarkitekturen enligt samma modell som brittiska Arm Holdings tillämpar. Det innebär att fler företag inte bara ska ges möjlighet att använda IBM:s processorer utan även tillverka egna som bygger på IBM:s design. Bland annat ska kinesiska Suzhou Powercore presentera en server kallad CP1 med egen Powervariant under årets andra kvartal.

Även molnleverantörer som Google och Rackspace är medlemmar i Openpower Foundation och Rackspace har nu kommit till skott med en server kallad Barreleye som ska tillverkas enligt de specifikationer som Facebook ligger bakom inom Open Compute Project.