Ericsson Sony mobile
Oron över vad som kommer att hända i konsultbranchen är stor.

Ericsson ska förutom varslet på 2200 anställda också dra ner konsultstyrkan med 850 konsulter.

Sony Mobile meddelade i samband med sitt varsel att det var 1000 personer inklusive konsulter som tvingas lämna bolaget, men hur många som är anställda respektive konsulter preciserades inte.
Ett av konsultbolagen som arbetar med både Ericsson och Sony Mobile är Cybercom. Kommunikationschefen Kristina Cato betonar att läget är oklart just nu.

– Ericsson är en viktig kund för oss, där vi hade mycket god tillväxt förra året. De står för ungefär 15 procent av omsättningen. Vår leverans är i huvudsak en tjänsteleverans, men hur den påverkas av beskeden förra veckan är oklart.
– När det gäller Sony Mobile i Lund, så har vi dragit ner på den affären i ett och ett halvt år. Vi ser ett naturligt avslut på de avtal vi har men har en fortsatt nära dialog med kunden.

Läs mer: Efter jättevarslet - nu köper Ericsson

Kristina Cato tillägger dock att på Cybercom ser man både risker och möjligheter i den uppkomna situationen.

– Ericsson kommer att förändra strukturen inom sin globala forsknings- och utvecklingsverksamhet för att öka effektiviteten genom att exempelvis optimera arbetsflöden, siter och antalet leverantörer. Det är klart att de ska dra ner på antalet konsulter. Men de ska också dra ner på sina egna omkostnader, vilket kan innebära en öppning inom en del områden för oss.

För Knowit gäller det motsatta - de har högre exponering mot Sony Mobile i Lund än mot Ericsson. Informationschefen på Knowit, Patrik Syrén, säger:

– Vad gäller Ericsson så har vi ingen stor exponering, så där kommer vi inte att påverkas särskilt mycket. Däremot har vi folk hos Sony Mobile i Lund, och där förändras spelreglerna. Men vi vet fortfarande inte hur vi påverkas.
Patrik Syrén säger att Knowit kommer att börja titta på vilka andra uppdrag som finns i regionen.

– Generellt kan man säga att konsultmarknaden i Skåne förändrats. Tidigare bestod den av ett fåtal stora köpare, men näringslivet där har förändrats och blivit mer diversifierat. Så det finns fler köpare nu.

Kan det bli tal om varsel också från konsultbolagens sida på grund av det här?
– Det är för tidigt att tala om. Vi vet fortfarande inte hur det här påverkar.

Även HiQ arbetar med de stora telekomleverantörerna, men informationschefen Peter Häggström säger att deras beroende av de största kunderna har blivit mindre på senare år.

Läs mer: Fackrepresentant tror Sony stänger i Lund

– Det här är framför allt väldigt tråkigt för dem som drabbas. För HiQs del kan jag säga att vi jobbat för att bredda kundbasen de senaste åren. I dag har vi 41 procent av omsättningen hos de 10 största kunderna, för fem år sedan var det 53 procent. I synnerhet i Skåne har vi försökt bredda kundbasen.

Fakta

Vecka 11 skedde två stora varsel i den svenska telekombranschen. På måndagen varslade Sony Mobile 1000 anställda och konsulter på kontoret i Lund. Det är ungefär halva styrkan.

På torsdagen varslade Ericsson 2200 anställda. Till detta meddelade bolaget att konsultstyrkan ska ner med 850 konsulter.