Sören Sandell
"Vi har blivit mobila på riktigt där vi kan jobba oberoende av plats, även på kontoret, utan att behöva släpa runt på laptops", säger Vasakronans cio Sören Sandell.

Desktopvirtualisering länge varit i ropet hos leverantörer av servrar. Tanken är att man ska kunna ersätta vanliga kontorsdatorer med virtuella skrivbord enligt den modell som brukar kallas virtual desktop interface, vdi. För att kunna bli kvitt kontorsdatorerna ställs dock höga krav på de bakomliggande systemen, inte minst om man vill kunna köra grafikkrävande program.

Virtualiseringen driver

VMware har nyligen uppgraderat sin virtualiseringsplattform Horizon 6 för att få bukt på en del av dessa flaskhalsar och efter det har både Nvidia och Dell passat på att presentera nyheter som rör desktopvirtualisering.

Grafikkortstillverkaren Nvidia har uppgraderat Grid virtual GPU (vGPU) för VMwares nya produkter vilket ska underlätta för de som jobbar med 3d-cad och andra grafikkrävande produkter. Och Dell har sedan köpet av Wyse för något år sedan satsat mycket på tunna klienter och nu lanseras Dell Precision Appliance for Wyse som ska ge de tunna klienterna bättre fart på serversidan.

Läs mer: Utvecklarglädje ska ta Assa framåt


Pc över ip

För den som föredrar att hyra serverkraft i stället för att installera egna burkar finns nu en uppsjö av tjänster som anpassats för Teradicis pc-over-ip – en teknik som gör att användarna kan jobba virtuellt lika bra som om det hade varit lokalt. VMware har länge använt sig av denna teknik i Horizon Air Daas och på senare tid har även Amazon fått fart på tjänsten Workspaces som ska ge "desktop-as-a service".

Amazon

Amazon Workspaces ger desktopvirtualisering som en hyrtjänst.

Mobilt på riktigt

Vasakronan hör till de företag som varit tidigt ute med övergången till desktop-as-a service. Företagets cio Sören Sandell berättar att de använder sig av en virtualiserad server- och klientmiljö i en hybridlösning som körs via Excantos datacenter.

– Vi har blivit mobila på riktigt där vi kan jobba oberoende av plats, även på kontoret, utan att behöva släpa runt på laptops. Det innebär att vi blir mer effektiva samtidigt som systemet blir enklare att supporta och underhålla, säger Sören Sandell.

Läs mer: Telstra-chefens löfte: ”Vi ska investera i Videoplaza”

"Känns som lokalt"

Bland de svenska företag som satsar mycket på desktopvirtualisering finns exempelvis Extended Ångström i Täby vars produktspecialist Åke Ericsson lyfter fram säkerhet och prestanda som den stora fördelen.

– Har man höga säkerhetskrav är det en stor fördel att inte lagra data lokalt utan i stället lagra allt i datacenter eller i molnet, säger Åke Ericsson.

Tekniken för detta har ju funnits länge men har hämmats av låg prestanda, något som branschen nu kommit till rätta med, anser Åke Ericsson.

– Med Nvidias nya grafiksystem känns det som om man körde programmen lokalt från en arbetsstation.

Enligt analysföretaget IDC låg omsättningen på marknaden för "Workspace-as-a-Service" förra året på 466 miljoner dollar och förväntas öka till 1,6 miljarder dollar inom tre år.


CITE Conference kommer till Stockholm 21-22 april!

Här samlas alla typer av IT-beslutsfattare för att prata om digitaliseringen som driver framtidens affärer.

Fokus ligger på mobilitet, säkerhet, molnet och big data.

http://cite.event.idg.se

Fakta

Teradici är ett kanadensiskt företag som är speciliserat på en teknik kallad pc-over-ip, fjärrskrivbord via ip-nätet.

Tekniken från Teradici innebär att de stationära datorerna ersätts med virtuella datorer som placeras i ett centralt datacenter. Användarna är anslutna till sina datorer via ip-nätet och kan arbeta som vanligt med bildskärm, tangentbord och mus oavsett var i världen datacentret är placerat.

Molnet per månad
Amazons Workspaces kostar 37 dollar (340 kronor) per månad för för standardpaketet med 50 GB lagring. Till det kommer 15 dollar extra för tillgång till programpaket som Office Professional och Trend Micros säkerhetsprogram.