Christian Sandström
Christian Sandströms forskning handlar om hur teknologiskiften påverkar etablerade företag.

Vad kommer ditt anförande på Cite-eventet att handla om?
– Jag kommer tala om hur digitaliseringen påverkar etablerade bolag, vilka utmaningar de ställs inför samt försöka peka på ett antal trender och potentiellt disruptiva förändringar de kommande åren.

Vad är det egentligen för teknikskiften som främst påverkar etablerade företag?
– Under de senaste tre fyra decennierna har digital teknik ersatt analog teknik. I dag handlar det snarare om att digital teknik ersätter digital teknik. Detta leder till ständigt fallande priser, framväxten av nya plattformar och omvälvningar i branschstrukturen.

Läs mer: Peter Krantz ”Vi försöker att inte ha stora projekt”

Vilka fallgropar bör man se upp med i ett digitaliserat affärsliv?
– Spelplanen ritas om hela tiden. Traditionella konkurrentanalyser blir alltmer meningslösa då gränserna mellan olika branscher i allt högre grad suddas ut. Digitaliseringen medför exponentiella förändringar, vilket också gör att företag måste klara av att se små trender och förändringar innan de blivit makrotrender för då är det ofta för sent att ställa om.

Är den stora användningen av mobila enheter som surfplattor och telefoner enbart av godo ur ett affärspektiv?
– Teknik är i sig aldrig av ondo eller av godo, ytterst handlar det om vad den används till. Risken med surfplattor och telefoner är att vår tid hackas upp, att vi alltid är tillgängliga, men aldrig är fullt närvarande, vilket i sin tur medför stress och att produktiviteten minskar.

Missa inte CITE, Sveriges hetaste event om framtidens affärer. Länk till eventet finns här.

Fakta

Konferensen Cite anordnas av Computer Sweden tillsammans med systertidningarna Internetworld, Techworld och CIO Sweden. Eventet riktar sig till marknadsförare, företagsledare, it-chefer och tekniker, och äger rum den 21–22 april i Frösundavik i Stockholm.