I flera små steg har den omtalade svenska mobildataboomen i tysthet börjat klinga av.

Visserligen hör svenska mobilkunder fortfarande till dem som bränner allra mest mobildata i världen. Förra året skyfflades omkring 330 000 terabyte mobildata genom de svenska mobilnäten, betydligt mer än året innan.

Men samtidigt har ökningstakten successivt minskat år från år ner till allt blygsammare nivåer. Så sent som 2009 ökade mobildataanvändningen med över 100 procent. Året efter stannade ökningen på 93 procent, sedan på 73 procent följt av 53 procent. Och under 2014 kommer ökningen av allt att döma stanna kring 25-30 procent.

Läs mer: Sverige tappar tätpositionen som lågprisparadis för mobildata

Fredrik Jungermann, analytiker på telekomanalysföretaget Tefficient, menar att detta beror på att de svenska mobiloperatörerna nu lyckats med att fasa ut merparten av gamla mobildataabonnemang utan datatak.

– Under 2014 lyckades de svenska operatörerna ganska bra med att få ut de här abonnemangen utan datatak ur systemet. Så det här beror inte på att medelkunden börjat använda mindre mobildata. Det handlar istället om att operatörerna lyckats bort den mindre mängd abonnemang som låg och drog ända upp mot 100 gigabyte mobildata i månaden, säger Fredrik Jungermann.

I analysrapporten ”Mobildatapeaken i sikte?” har Tefficient jämfört mobildatautvecklingen i ett flertal länder. De finska operatörerna är de enda som fortsatt satsar helhjärtat på mobildataabonnemang utan datatak. Och följaktligen är det också i Finland som mobildatakonsumtionen ökar i särklass snabbast.

Läs mer: Svenska mobiler drar mest mobildata - som 13,2 miljoner feta elefanter

Priset är den i särklass viktigaste faktorn bakom ökningstakten för mobildata, enligt analysrapporten. I Nederländerna där mobildatapriset är högst är användningen lägst. Där flyr kunderna istället till olika publika wifi-tjänster. Och de svenska mobiloperatörerna, som har mycket lägre mobildatapriser, får ändå in en lika stor intäkt per mobilkund som de dyra nederländska operatörerna.

Kommer mobildataökningen i Sverige fortsätta plana ut och kanske till och med gå mot noll?

– Tittar man på en marknad som Singapore som kanske ligger lite före Sverige i utveckling, går man sannolikt mot en peak i mobildataanvändningen där under nästa år. Så det är rimligt att tro att den procentuella ökningstakten kommer fortsätta att falla ett tag till även i Sverige, säger Fredrik Jungermann.

– Å andra sidan, nu när de svenska operatörerna lyckats bli av med de mest dataförbrukande abonnemangen så har de utrymme att bli mer generösa med att höja kundernas datatak. Tele2 har tog ju ett sådant initiativ i början av året, tillägger han.

Han tror även att den ökande andelen video kommer att bidra till att hålla upp mobildatakonsumtionen hos de svenska kunderna framöver.

Från operatörshåll ser man också den ökande videokonsumtionen i mobilnäten som en garant för en fortsatt datatrafikökning framöver.

– Vad vi nu ser är att när våra kunder byter smartphones och får större skärmar så konsumerar mer videotjänster med högre upplösning. Det driver på ett ökat dataanvändande igen, säger Telenors nätexpert Patrik Nilsson.

– De stora investeringar som vi nu gör i utbyggnad av 4g i hela Sverige innebär också att fler personer får tillgång till snabb mobilsurf och en hög kapacitet. Då är det mer attraktivt att titta på exempelvis Netflix på sin smartphone eller surfplatta.