INtel compute stick
Intel Compute stick.
Intel har en lång historik kring kompakta datorer i serien NUC (Next Unit of Computing) som har storleken 11x11x3,5 centimeter. Nu kommer Compute Stick som har ungefär samma storlek som ett litet större usb-minne, eller Google Chromecast, där man får plats med både flashdisk på 32 GB och en fyrkärnig Atomprocessor.

Läs mer: Intel satsar på kompakta servrar

Därmed tar Intel upp konkurrensen med Dell som förra året lanserade den minimala datorn Wyse Cloud Connect som ansluts via hdmi-porten och gör att man kan omvandla en tv-apparat till surfmaskin.

En skillnad mellan de båda är att Dells tv-dator bygger på Android medan Intel levererar Compute Stick med Windows 8.1 vilket innebär ett bredare programutbud. Prismässigt ligger de båda produkterna dock ganska nära eftersom Dells hdmi-dator kostar cirka 1 500 kronor medan Intels modell kostar 1 700 kronor. För den som hellre föredrar att köra på Ubuntu Linux går det att dra av några hundralappar.

Läs mer: Intel lanserar pytteliten tv-dator

Compute Stick har en fullstor utgång för usb som kan användas för anslutning av tangentbord och mus om man inte föredrar att ansluta sådant via bluetooth.