Office
Magnus Aschan skriver i veckans ledare om kompetensbristen i branschen.
Det råder akut kompetensbrist inom it-sektorn. Enligt en rapport från IT & Telekomföretagen som CS tidigare skrivit om saknas 60 000 it-proffs 2020. Behovet av kompetens är som mest kritiskt inom it-säkerhet, projektledning och utveckling. För oss som arbetat i branschen under många år är det inget nytt, men glappet mellan utbud och efterfrågan på arbetsmarknaden fortsätter att skena.

Utan den här kompetensen får vi allvarliga problem, inte bara i branschen utan hela samhällsutvecklingen riskerar att bromsas in.

Läs mer: Jörgen Lindqvist: Uppsägningarna innebär inte kris i branschen

Sedan 2007, när jag började jobba med CS systertidning Techworld, har läget stadigt förvärrats. Samtidigt har jag under åren träffat otaliga it-leverantörer och samlat på mig citat som ”vi vill nå beslutsfattare, inte tekniker”, ”vi vill prata affärsnytta, inte teknik” och ”vi vill nå c-nivån inte fotfolket som sysslar med tekniken”.

Med en sarkastisk ton har de hänvisat till dem med teknisk kompetens som obetydliga, långt ner i hierarkin. De som inte fattar beslut.

Intresserat och inte sällan indignerat har jag lyssnat och argumenterat emot. För tekniken har sedan länge upphört att vara en serviceinstans till affärsverksamheten, något man kan ignorera med hänvisning till att tekniken, ja den sköter de där teknikerna. Som om ”affären” vore frikopplad från det tekniska fundament som alla organisationer bygger på i dag. Som om det inte vore något alla behöver vara insatta i och förstå på ett övergripande plan.

Läs mer: Glöm det papperslösa kontoret - här kommer det datorlösa kontoret

Att förminska den tekniska kunskapen och tro att det enbart är möjligt att fokusera på affären stöter inte bara bort kompetens från din organisation och gör det svårt att få in ny. Det gör även dig själv till en relik som på sikt sänker din egen verksamhet.

Att vara vd eller chef av annat slag på c-nivå ger dig inte ett frikort till att delegera den tekniska kompetensen. Det är precis tvärtom. För det är inte 60 000 teknik-likgiltiga affärsmänniskor det kommer att saknas i branschen 2020.

Dessutom ...

... är det en stor ära att ta plats som chefredaktör på Sveriges största it-tidning. Mejla gärna synpunkter, önskemål och kuriosa till mig.