Dave Smoley.
Dave Smoley är global it-chef för Astrazeneca, ett av få rena läkemedelsföretag som arbetar globalt och som dessutom täcker hela medicinproduktionen, från forskning och utveckling till tillverkning, distribution och globala produktlanseringar.
Han började på 25-miljarderdollarsjätten, med mer än 50 000 anställda världen över, efter att ha arbetat under många år som it-chef för Flextronics International.
I en intervju med amerikanska tidningen CIO, avslöjar Dave Smoley sin strategi för att hitta rätt kompetens i den snabbt föränderliga marknaden för läkemedelsproduktion.
När du började på Astrazeneca i fjol, vilka möjligheter såg du? Och vilka var utmaningarna?
– Jag började i en tid av kraftig förändring. Vår vd har forskarutbildning och drev tidigare Genentech. Han är både innovatör och entreprenör. Den globala läkemdelsindustrin utvecklas fort och för att lyckas och växa krävs en ständig kulturell förändring.
Läs mer: Knowit fixar webben åt Astrazeneca
Hur skulle du beskriva den it-organisation du har fått ärva och din vision för den?
– Liksom många it-organisationer så är vi till 70 procent outsourcade och arbetar till 30 procent med interna resurser. Min vision för gruppen är att förbubbla prestationerna till hälften av kostnaderna. Vi kan bli effektivare genom att minska mängden av utkontrakterat arbete och genom att stärka vår interna teknik- och operativa verksamhet. Vi kan minska investeringarna och förenkla och strömlinjeforma processerna genom att använda färre leverantörer.
Hur stöder rekryteringen dessa mål?
– Jag arbetade i flera år som it-chef för ett teknikföretag i Silicon Valley, så jag har sett vilken kraft och arbetstakt som är möjlig om man är en del av ett teknikbaserat ekosystem. Vår vd har liknande erfarenheter från Genentech. Vi behövde ha en fysisk närvaro i Silicon Valley för att rekrytera innovativa talanger och för att skapa partnerskap med teknikleverantörer och investerare.
– För att leda den organisationen antog jag jag en teknikchefsroll och rekryterade en veteran från Salesforce, Shobie Ramakrishnan. Hon har tillbringat 20 år i Silicon Valley och har även arbetat för Infosys, Apple och Genentech/Roche. Hon kommer driva ett lokalt teknikteam av arkitekter och lösningsledare och även utveckla våra externa partnerrelationer.
Vilken kompetens letar du efter i Silicon Valley?
– Silicon Valley är en viktig nod i vårt globala it-baserade kompetensnätverk. Vi har också byggt upp en liknande nod i Chennai i Indien, där vi rekryterar 1 300 it-proffs. Dessa två nya moder kompletterar vår existerande närvaro i USA, Europa, Kina och Japan.
– I Silicon Valley letar vi efter teknikhjärnor, vars roll är att etablera en permament, aktiv närvaro för att underlätta partnerskap med innovativa tänkare och företag. Dessa kommer att arbeta med teknikföretag, riskkapitalbolag, universitet och bioteknikföretag för att se till att vi spränger gränserna inom vetenskaps- och teknikutvecklingen i branschen.
Hur konkurrerar ni om kompetens med företag som Google and Facebook?
– Vi konkurrerar inte med Google eller Facebook eftersom vi letar efter annan kompetens. Vi letar efter folk som vill rädda liv. Astrazenecas kultur fokuserar på att sätta patienterna först och på vetenskapligt ledarskap. Vi vill locka folk som vill applicera sin teknik för att omvandla hälso- och sjukvårdssektorn. Det finns inte så många företag i Bay Area där det är möjligt.