Pengar
Bör vi oroa oss för alla uppköp av svenska it-bolag?
Knappt har dammet från Canons bud på Axis hunnit lägga sig, ja faktum är att budet inte ens hunnit gå igenom – i går förlängde den japanska elektronikjätten acceptperioden till den 21 april – förrän det är dags för nästa förvärv.

Nu är det nätleverantören Transmode som uppvaktas av amerikanska Infinera. Tillsammans ska de skapa ”en av de ledande globala leverantörerna av optiska nätlösningar”, enligt programförklaringen. Budet är på tre miljarder kronor för hela bolaget.

Läs mer: Uppsägningarna innebär inte kris i branschen

Det har under det senaste året varit anmärkningsvärt många uppköp av svenska teknikbolag: Tail-f, Mojang, Videoplaza och Readsoft är bara ett par exempel.
När svenska teknik- och utvecklingsbolag säljs på löpande band är den stora frågan hur det påverkar Sverige som it-nation. Meningarna går isär. Det behövs stora svenska teknikbolag för att skapa ringar på vattnet, avknoppningar som leder till nya uppfinningar och nya teknikbolag.

Å andra sidan innebär uppköpen att det kommer in kapital i branschen, och entreprenörsämnen är mer benägna att ta risken det innebär att starta eget.  
Men lika viktigt är att titta på vad som kommer underifrån. Någon brist på it- och telekomföretag som söker sig till börsen råder inte. Under fjolåret sökte ungefär 20 it-företag till någon av Stockholmsbörsens listor.

Läs mer: Glöm det papperslösa kontoret - här kommer det datorlösa kontoret

Och när Computer Sweden i höstas listade de mest lovande svenska teknikbolagen var det knappast några problem att fylla listan med kandidater.
De här företagen är knappast i Axis eller Transmodes storlek, men något eller några av dem kanske kan ta sig dit – det är bland dessa framtiden för svensk it finns.