Windows 10
Windows 10. Gratis, eller?
I sommar kommer mängder av företag att fundera på om de har råd att uppgradera till Windows 10, en uppgradering som enligt Microsoft är gratis. Problemet är att en central utrullning av det nya operativsystemet kräver uppgradering av servrarna och ett verktyg för utrullningen, exempelvis System Center 2012 Configuration Manager. Det går nämligen inte att använda traditionella utrullningstjänster som Windows Deployment Services i Windows Server 2008 och den som ligger kvar på Windows Server 2003 är helt rökt, eftersom de gamla verktygen inte stöder alla funktioner i Windows 10, till exempel uefi bios (unified extensible firmware interface).

Microsoft är inte sena att trumma ut budskapet om att det finns mycket att vinna på att uppgradera serverparken till Windows Server 2012 (Windows Server 10 dröjer till nästa år) men det talas inte särskilt mycket om licenskostnaderna.

Läs mer: 3 miljoner deltar i Insider program, men bara hälften kör Windows 10 preview

Computer Swedens kontakter med svenska företag visar att många gärna skulle vilja uppgradera till Windows 10, men ryggar för den stora kostnaden. En vanlig synpunkt är att det knappast räcker med att köpa en enskild licens för Windows Server 2012 för utrullning av Windows 10 utan att i princip hela serverparken måste förnyas.

– Vi har ungefär 50 serverlicenser i dag som ligger på Windows Server 2003 och 2008 och det kostar ungefär 6 000 kronor att uppdatera varje. Sedan tillkommer jobbet för att få servrarapplikationerna att fungera som de ska, säger en av de it-ansvariga som CS talat med.

Mikael Nyström är Windowsspecialist på konsultbolaget Truesec och han delar uppfattningen att det knappast har någon betydelse för företag att uppgraderingen till Windows 10 blir gratis.

– Det är inte Windowslicensens som kostar utan hantering och underhåll av maskiner och applikationer som blir den stora utgiftsposten.

Läs mer: Sanningens ögonblick för Microsoft

Bland de företag som Mikael Nyström stöter på har de allra flesta dock redan lämnat både Windows Server 2003 och 2008 bakom sig och särskilt då Windows Deployment Services (WDS).

– WDS 2008 är förbaskat gammalt skräp och även om det skulle fungera så stöder ju inte så gamla prylar fomatet uefi och liknande. Vill man använda alla funktioner som finns i Windows 10 så är knappast Windows Server 2008 rätt serverplattform i vilket fall som helst.

Men på marknaden har urgamla serverversioner som Windows Server 2003 fortfarande ett starkt fäste. Med bara några månader kvar till tidpunkten då supporten för denna version upphör används produkten hos 61 procent av de företag som ingick i en nyligen genomförd undersökning från Spiceworks. Undersökningen visar att de tillfrågade företagen i genomsnitt tror sig behöva investera en halv miljon kronor för att byta upp sig till Windows Server 2012.
Microsofts produktspecialist Anders Wendt vill gärna tona ner problemen med de höga kostnaderna för uppgradering.

– Man behöver inte alls uppgradera hela serverparken för att rulla ut moderna versioner av klienten.

Innebär det att man kan köra vidare med sina Windows Server 2008-licenser för allt annat och bara köpa till en enda Windows Server 2012? Blir det inte väldigt rörigt att jobba i en sådan blandad miljö?

– Det blir inte alls komplicerat, men jag skulle ändå rekommendera alla kunder att utvärdera Window Server 2012 R2 eller Microsoft Azure, säger Anders Wendt.

Fakta

Förra året uppgav Microsoft att det fortfarande fanns 22 miljoner aktiva instanser av det tolv år gamla serveroperativet.
Microsoft slutar ge support för Windows Server 2003 14 juli på samma sätt som Windows XP nådde "end of life" i april 2014.
För Windows Server 2008 dröjer "end of life" till 14 januari 2020 medan "mainstream support" upphörde i januari 2015.
Bland problemen med uppgradering till Windows Server 2012 är att detta operativsystem bara stöder 64-bitarsprogram vilket innebär att även många gamla serverprogram måste bytas.