Dailybitsof är en av de sajter som erbjuder microlearning.
De är rörande överens, tre av Sveriges största it-utbildare. Branschen är tuff, alla kämpar med att få ihop sina klasser och vi är inne i ett stort skifte vad gäller utbildning och fortbildning.
Folk – du, jag och de flesta andra i branschen – har inte längre möjlighet att fortbilda oss på traditionellt sätt. Att skicka i väg sig själv eller någon annan fem dagar för 40 000 kronor är svårmotiverat. Och då är ändå inte kursavgiften det största problemet, utan tiden. De tre utbildnings-vd:ar jag pratat med ser alla tidsbristen som det främsta hotet mot den traditionella kursverksamheten.
Läs mer: Magnus Aschan: "Du måste förstå tekniken för att förstå affären"
Så vad gör man då? Trenden är tydlig: kurserna blir kortare och kortare. Två dagar, möjligen tre, är smärtgränsen. En av de större aktörerna satsar på intensivkurser på bara en dag. Efter det kan man koppla på digital utbildning, så du läser färdigt kursen på egen hand. På så sätt kan en kurs sträcka sig över ganska lång tid, du pluggar när du har tid, vilket för de flesta av oss blir kvällar, helger, på bussen eller tåget.
Microlearning, eller mikrolärande, är en trend som drar de korta utbildningarna till sin spets. Själv har jag provat tjänsten Highbrow och lärt mig om modern arkitektur, men det finns kurser om i stort sett vad som helst. Niklas Laninge driver mikroinlärningstjänsten dailybitsof.com och är i dag rektor för ungefär 13 000 elever. Kursen levereras i form av dagliga kortfattade e-postutskick lagom för att möta vårt moderna koncentrationsfönster på fyra fem minuter. Efter ett gäng utskick har du lärt dig något nytt.
Läs mer: Nicklas Lundblad. Vägen till att hitta rätt utbildning på nätet
Trenden passar som av en händelse in perfekt med it-branschen där vi lämnar en tid av stora releaser och går helt mot mjukvara och tjänster som ständigt och inkrementellt utvecklas. På så sätt går det, åtminstone i teorin, att utbilda sig hela tiden.
Så svaret på frågan hur vi utbildar oss i framtiden är: hela tiden. Borta är tiden när man ”utbildade” sig en gång i halvåret på en kurs. Utmaningen är att det nu är helt upp till dig. Vill du hänga med och bli bättre på ditt jobb är det din egen tid som måste avsättas. Tur då att du redan nu fortbildar dig med Sveriges största it-tidning.
Dessutom ...
... hoppas jag att vi nu ser slutet på dab-debaclet. Riksrevisionen sågar det digitala radionätet längs med fotknölarna, som sig bör.