Sara Lei. Foto: Karin Lindström
Systemen i vården handlar inte bara om interna informationsflöden. Det finns också ett viktigt informationsflöde som ska gå från läkaren till patienten. Sara Lei håller på att avsluta sin AT-tjänstgöring i Kiruna och kände tidigt att det fanns en osynlig mur mellan henne som läkare och hennes patienter. Så efter ungefär ett år köpte hon en billig platta på Tradera, laddade den med bland annat appar, referensverk, ny forskning och ett speciellt översättningsprogram för medicinskt bruk, Universal doctor.
– Vi har många turister och asylsökande här uppe och vi försöker få in tolkar men det är inte alltid det fungerar. Patienterna har ofta själva med sig mobiler och kör Google Translate men det blir mest ordsallad. Men den här appen fungerar rätt bra även om den är begränsad, berättar Sara Lei i sin keynote på it i vården-mässan Vitalis.
Läs mer: Nu är det bevisat - barnen blir bättre i skolan med surfplattor
Hon använder också plattan för att tydligare visualisera för patienten vad de har för problem. Det kan handla om att ta en bild av röntgenbilden och visa upp.
– När patienterna ser skelettröntgenbilden blir det tydligt för dem – ibland säger de: ”aha, det är därför jag har så ont där”. Särskilt äldre patienter, dementa och barn blir glada om man visar en bild för det är lättare att förstå den än att förstå vad jag som läkare berättar.
Ibland skickar hon också bilder till kolleger som är hemma om det inte finns röntgenläkare inne under jourtiden.
– Vi skickar utan patientuppgifter till deras mobiler och sedan ringer vi och diskuterar vad de ser på bilden så att vi kan komma fram till en behandling och ge patienten besked.
Hon berättar om en man som hade en rejäl stroke men som vägrade acceptera det. Först när han fick se röntgenbilden av sin hjärna på hennes Ipad insåg han att det verkligen var så.
– Han såg själv det stora mörka området i hjärnan och förstod det innan jag hunnit säga det. Sedan blev det enklare att öppet tala om det och att få honom att gå med på behandling, säger Sara Lei.
Läs mer: Microsoft vill vara e-hälsans bottenplatta
Filmer på Youtube kan också vara användbara ibland – exempelvis finns det en som visar hur förmaksflimmer kan resultera i en propp i hjärnan om patienten inte äter blodförtunnande.
– Det gör att fler inser riskerna och går med på behandling, än om jag rabblar statistik om förhöjd risk. Men det är ett måste att en sådan film inte är längre än 45 sekunder. Det ska inte ta för lång tid, då går det inte att koncentrera sig.
Nu har hon tagit fram ett litet kit av saker som hon tycker är bra som hon alltid har med sig på sin platta i sjukhusrockens ficka.
– De av mina kolleger som också börjat ta med sig plattor använder dem mest för referensverk, internetmedicin, behandlingsrekommendationer och liknande. En del av de appar jag använder är rätt dyra så man behöver ju ha ett visst intresse. Och egentligen tycker jag förstås att arbetsgivaren borde stå för det.
Sara Lei använder plattan i första hand som ett pedagogiskt verktyg, för att bättre kunna förklara för sina patienter. Men den är inte kopplad till journalsystem eller andra känsliga patientuppgifter.