Tomas Goreus
Thomas Goreus, vd på Assistera.
Det är en gammal sanning inom it-branschen att när tiderna blir bättre hoppar fler konsulter av från sina jobb på de stora konsultbolagen för att starta eget.

Det är tydligt att fallet är så också den här uppgången. Optimismen är stor. Börsen är uppe på rekordnivåer. Och mycket riktigt ökar antalet it-företag i landet. Under 2014 ökade antalet nya it-företag med 17 procent, enligt programföretaget Visma, som tillsammans med konsultmäklaren Assistera följer hur nyföretagandet inom it utvecklas.

Läs mer: Så knäckte Svenska spel enkronaskonsulterna

Ännu större är ökningen inom konsultbranschen – där är ökningen på 26 procent. Totalt startade 998 nya it-konsultbolag under 2014.

– Det är en typisk sak som händer i en konjunkturuppgång. Anställda på konsultbolagen hoppar av och startar eget, säger Assisteras vd Thomas Goreus.

– Vi frågar varför de startar eget och att kunna välja själv hamnar högt upp. Men även möjligheten att tjäna pengar spelar naturligtvis in, och den möjligheten ökar under goda tider.

Vilka kompetenser är det de här konsulterna som startar eget har?

– Det beror ju på vad industrin eller förvaltningarna startar för projekt, men jag skulle säga att det just nu är mycket Dotnet, C sharp och distribuerade system, alltså molnlösningar.

Läs mer: Stockholms stad: så knäckte vi enkronaskonsulterna

Totalt startade 3 016 it-företag upp under 2014. Året innan var det 2 571 it-företag som såg dagens ljus. Ökningen inom it-sektorn är mycket större än för övriga branscher. Det totala antalet nystartade företag i landet ökade bara med tre procent.

Stockholm är dragloket när det gäller nystartade it-företag. Från redan höga nivåer ökade nyföretagandet inom it-branschen i Stockholms län med 25 procent till 1 229 nya it-bolag.

– Just nu är det Stockholms län tillsammans med Östergötland som är lokomotivet, säger Thomas Goreus. Skåne gick bra 2014, men man får se hur it-branschen där förändras nu efter neddragningarna hos de stora telekombolagen.

Läs mer: Konsultjättarna ratas – för enkronaskonsulter

– Det kan ju faktiskt bli så att nyföretagandet ökar i Skåne, då det finns en annan drivkraft att starta eget bolag, nämligen att man blir tvingad till det.

Visma och Assisteras statistik bygger på siffror från Bolagsverket och UC.


”Man slipper dela med sig av kakan”

Systemutvecklaren Niclas Bengtsson startade eget företag 2013, då han lämnade konsultjätten ÅF.
Niclas Bengsson

Niclas Bengtsson.
För Niclas Bengtsson var det en kombination av frihet och ekonomi som var drivkrafterna till beslutet.

– Det är friheten att kunna bestämma själv, hur man arbetar och hur mycket semester man vill ha och så vidare. Och om man har eget bolag slipper man ju dela med sig av kakan, det är klart att det spelar in.

Kände du någon osäkerhet att lämna fast anställning?

– Nej, som konsult är det inte mycket tryggare att vara anställd. Om det är dålig beläggning så ryker man ändå. Som egenkonsult har man ju nästan större möjlighet att sprida riskerna i stället för att vara en bricka i det stora spelet.

Kommer du att gå tillbaka till de stora bolagen, tror du?

– Nej, det kommer jag inte att göra. I så fall skulle jag hellre vara anställd på ett företag, inte arbeta som konsult.


Tusentals konsulter i ny tjänst

Resrc vill bli ett Hemnet för konsulter, konsultmäklare och konsultbolag. Nu har de 3 800 bolag i olika storlek som prenumerar på tjänsten för att hitta uppdrag eller underkonsulter.
Resrc
Daniel Asvelius och Benny Silfvergren. Foto: Mattias Malmqvist.
Startupbolaget Resrc ska knyta samman underkonsulter med konsultmäklare och konsultbolag genom sin webbtjänst.

Bolaget startade 2013 och har åtta anställda. I dag finns 3 800 bolag som prenumererar på tjänsten.

Två av grundarna Daniel Asvelius och Benny Silfvergren har båda en bakgrund från konsultmäklaren Madeo, som senare blev Zerochaos. Med sig när de grundade bolaget tog de flera tekniker från Madeo som byggde plattformen där konsulterna kan söka på vilka uppdrag som finns, utifrån till exempel kompetens eller geografi.

Läs mer: Konkurrensverket läxar upp myndigheternas upphandlare - gör nu själva samma misstag

– Vi ska vara som ett Hemnet för konsultbolagen. Det går inte för alla små konsultbolag att ha koll på vad alla mäklare har ute för uppdrag, lika lite som det går för den som letar lägenhet att springa runt och titta efter annonser i fastighetsmäklarnas skyltfönster. På samma sätt är det svårt för stora bolag att komma åt alla underleverantörer, säger Benny Silfvergren.

– Det tar 10–20 timmar per månad att ha koll på vad mäklarna och de stora konsultbolagen behöver för kompetenser, det är det vi kan snabba på och effektivisera.

Just i detta nu finns ungefär 720 uppdrag i tjänsten.

Läs mer: Platt fall för stora konsultdrakar i Stockholms it-konsultupphandling

Daniel Asvelius är noga med att påpeka att företaget inte är en konsultmäklare, utan en mötesplats för konsulter och bolag som jobbar med underleverantörer – oavsett om det rör sig om renodlade konsultmäklare eller större konsultbolag. Däremot är företaget en följd av utvecklingen att fler och fler konsulter jobbar som enmans- eller fåmansföretag, ibland genom konsultmäklare.

Vad har ni då för målsättning med tjänsten?

– Det här kan bli hur stort som helst, vi vill att det ska bli en internationell tjänst, och vi har redan betalande kunder i till exempel Danmark. Dessutom finns engelska bolag som söker konsulter i Sverige. Så vår målsättning är att nå ut globalt, säger Daniel Asvelius.

Resrc självt tar inte ut någon marginal på affären, i stället är det en prenumerationstjänst som finns i både betald och gratis form. Att prenumerera kostar ungefär 1 000 kronor per månad.

– Vi märkte behovet när vi satt på Madeo. Det var väldigt många suckar och frågor om varför alla de här konsultmäklarna ska ha olika databaser. Vi såg då att det behövdes en bevakningstjänst.

Ägarbolaget till Resrc heter Brainville. Under 2013 omsatte det bolaget 1,1 miljoner kronor, enligt årsredovisningen.

Fakta

Flest antal nystartade it-företag finns i Stockholms län, där 1 229 företag såg dagens ljus 2014 (+19 procent).

På andra plats kommer Västra Götalands län, med 512 nya företag (+18 procent). I Skåne län startade 411 it-företag under 2014 (+18 procent).