Build 2015
På den stora konferensen Build i San Francisco presenterades i går Visual Studio Code, vsc, en enkel gratisversion av det populära utvecklingsverktyget som beskrivs som en ”kodoptimerad textredigerare”.

Det mest uppseendeväckande med vsc är att det förutom på Windows även fungerar på Linux och Mac OS X. Dessutom går det naturligtvis att skapa applikationer som fungerar på alla de tre operativsystemen. Sammantaget med att Microsoft redan gjort en satsning på att släppa Dotnetplattformen på Linux och Mac OS X börjar det bli svårt att vara skeptisk mot Microsofts satsning på att minska företagets Windowscentrering. Dessutom är det mycket fokus på molnlösningar och hårdvaruenheter inte bara på Build, utan i största allmänhet från Microsoft.

Build 2015: Microsoft lockar mobilutvecklare med löfte om miljardpublik

– Jag tycker helheten visar på ett helt nytt Microsoft. Molnet först, cross-plattform och coola prylar, säger Patrik Löwendahl, teknik- och innovationschef på konsultföretaget Avanade som är på plats på Build.

Läs mer: Enklare och skönare kodning i Microsofts Visual Basic

Även Magnus Mårtensson, grundare av Loftysoft som också är på plats på Build, är positiv:

– Att Visual Studio Code fungerar på Linux, Mac och Windows samtidigt med samma kod och samma projekt är helt revolutionerande. Dessutom med utmärkt support för att använda Azuretjänster för applikationer, säger Magnus Mårtensson.

Förutom stöd i vsc för vanliga Dotnetspråk som C# är det värt att nämna stöd för Javascript, Typescript, Node.js och ASP Net.

Visual Studio Code finns i en förhandsversion, men i skrivande stund går det inte att nå webbplatsen för Visual Studio Code där verktyget ska kunna laddas ner.

Fakta

Den 17 juni öppnar vi dörrarna till IDG och drar igång Code Night #2 en fullspäckad kodkväll med temat Lärdomar från spelbranschen. Kvällen kommer att bjuda på intressanta talare, programmering, nätverkande och workshops.

Kvällen är kostnadsfri och vi bjuder på enklare mat, dryck och snacks. Läs mer och anmäl dig här: www.codenight.se