Wywallety

– Mobila betalningar är ett viktigt satsningsområde för Payex och när möjligheten att förvärva 4T Sverige med tjänsten Wywallet uppstod, var det både naturligt och spännande för oss att utvärdera det. Vi ser ett stort värde i tjänsten med tillhörande kund- och handlarbas som byggts upp, säger Raymond Klavestad, som nu tar över som styrelseordförande i ägarbolaget bakom mobiloperatörernas gemensamma mobilbetaltjänst Wywallet.

Operatörernas drog igång sin gemensamma satsning på mobilbetalningar för snart tre år sedan. Men Wywallet drabbades redan i inledningen av problem och missnöje från användare som inte gillade kraven på registrering vid sms-betalningar.

Läs mer: Wywallet vill in hos näthandlarna

I dag har Wywallet 1,5 miljoner registrerade användare. Men merparten av användningen utgörs av små sms-betalningar, medan exempelvis mobilbetalning i butik bara utgör en mindre del.

Uppgifter om hur Wywalletsatsningen gått ekonomiskt är knapphändiga. Förra året visade ägarbolagets årsredovisning att Wywallet gjorde en förlust på drygt 70 miljoner kronor på en omsättning på blygsamma 21 miljoner kronor. Årsredovisningen visade också att mobiloperatörerna dittills pumpat in 150 miljoner kronor i aktieägartillskott.

Betalföretaget Payex, som nu köper Wywallet, har också varit med och utvecklat mobilbetaltjänsten. Köpesumman är okänd.

– Wywallet har en sund och solid affär med sms-betalningar som en viktig grund att stå på. Mobila betalningar är ett område där vi med vår kompetens och distributionskraft kan tillföra mycket. Vi ser en stor potential för betaltjänster i mobilen. I och med förvärvet kan vi vidareutveckla tjänsten och ta tillvara intresset hos Wywallets stora och stadigt växande kundbas, säger Raymond Klavestad.

Användare av Wywallet kommer inte att märka av ägarbytet; anslutna handlare och konsumenter kommer även i fortsättningen att kunna ta betalt och betala som i dag, enligt Payex.

Läs mer: Wywallet har 1,5 miljoner användare - men vd:n tiger om finanserna