Säkerhetsföretaget F-Secure har analyserat säkerhetsläget internationellt. Resultatet redovisas i rapporten Threat report och visar vilken typ av attacker som är vanligast. I Sverige är den i särklass vanligaste typen spridning av skadlig kod, exploits, som utnyttjar sårbarheter i operativsystem eller annan mjukvara.

Johan Jarl
Johan Jarl, F-Secure
Johan Jarl, säkerhetsexpert på F-Secure, har jämfört statistiken för svenska användare med den internationella statistiken. Hans slutsats är att svenska användare är bättre på att skydda sig än vad omvärlden är. Den slutsatsen drar han bland annat av att förekomsten av masken Conficker hamnar högt i den internationella statistiken.

– I Sverige är Conficker inte ens med på topp tio-listan över elak kod. Orsaken är att svenskar är bättre på att skydda sig med säkerhetsprogram och installera patchar som eliminerar möjligheten att installera Conficker, säger Johan Jarl.

Läs mer: Företagen satsar för mycket på brandväggar och för lite på skydd som verkligen fungerar

Av studien framgår också att svenskar är bättre på att uppgradera till senaste versionerna av program.

– Men uppgraderingen av till exempel Java och Adobe flash är fortfarande eftersatt även i Sverige.

Ransomware började bli ett stort problem 2012 och har sedan dess blivit mer frekventa.

– Vi ser ingen minskning i spridningen av ransomware. Snarare tvärtom.

En av de vanligaste ransomeware-typerna är enligt rapporten Browlock, och Johan Jarl är övertygad om att många, även företag, betalar för att få sin hårddisk dekrypterad.

För att skydda sig mot hot som ransomware är det allmänna rådet att ta säkerhetskopior av hårddisken.

– När man använder en extern backuphårdvara är det viktigt att komma ihåg att koppla bort dem när säkerhetskopian är gjord. Annars blir den också krypterad vid ett angrepp av ransomware.