För fem år sedan började Henrik Kniberg, till vardags coach inom agile och lean med uppdrag på Spotify och Lego, fundera på hur han skulle väcka sina barns intresse för programmering.

– Jag har haft sådan enorm nytta av det själv och använder det i alla möjliga sammanhang – bygger appar, söker i databaser eller leker med ett api. Det där känner jag att alla borde ha med sig, säger han.

– Programmering handlar mer om attityd än om kod. Om man lärt sig grunderna blir man självsäker och det är viktigt att bygga in den självsäkerheten även hos barn.

Det började med att han lät den då sexårige sonen David prova på Scratch, ett visuellt programmeringsspråk i form av block som är anpassat för barn. Efter hand som de andra barnen blev större, nu är de fyra stycken, så började de också prova på.

Från start var det rätt så oorganiserat men under det senaste kvartalet har familjen styrt upp det till en återkommande aktivitet. Varje lördag mellan 18 och 21 kör de moddklubb med de tre äldsta barnen – 11, 9 och 7 år – medan minstingen som är fyra år får vänta lite till. Två, tre kompisar får gärna vara med också varje gång, men hittills är det oftast en som kommit.

Läs mer: ”Programmering i skolan är mer än att koda”

Under de fem år som Henrik och David Kniberg kodat tillsammans har det kommit allt fler verktyg och intresset bland föräldrar, och även i skolvärlden, för att låta barn koda har ökat rejält. Det märktes i veckan när det var meetup i gruppen Barnprogrammering för vuxna på Spotifys kontor. Ett 70-tal personer var på plats – både intresserade föräldrar och lärare. Många med egen programmeringsvana av handuppräckningarna att döma.

Men man behöver inte vara programmerare själv för att som förälder hjälpa barnen, det viktiga är att skapa en miljö där barnen kan lära sig själva med lite stöd, konstaterar han. Barnen behöver heller inte bli hardcoreprogrammerare.

– Man kan göra mycket kul även om man inte kan allt.
För varje grej man lär sig kan man ta kommandot över datorn och skapa nya häftiga saker – det är som att få superkrafter, förklarar Henrik Kniberg.

– Det där med superkrafter är ett bra sätt att pitcha det mot barn för att få dem att programmera – eller vad säger du David, visst funkar det?

– Nja, jag tror det funkar bättre att säga att man drar in lördagsgodiset om de inte programmerar, säger David Kniberg till publikens förtjusning.

Tillsammans berättade Henrik och David Kniberg om moddklubben och de verktyg som de arbetar med.

Genom olika verktyg kan programmeringsförmågan byggas på gradvis. Fyraåringen i familjen förbereds genom Lightbot – ett spel där det går att programmera små banor genom olika moduler, och sedan går en liten figur genom banan som byggts.

I moddklubben används framför allt verktygen Scratch och Learntomod.
David Kniberg visar upp ett spel han arbetar på i Scratch – man befinner sig i hytten på ett lok som sedan kör, men bara om man stängt dörren. Det går att se in i vagnarna där det ibland finns passagerare och efter att man stannat vid en station kan passagerarna vara borta.

Läs mer: Här är länderna där elever lär sig koda

Det går att nödbromsa och det går att tuta när man kommer körande. Bakgrund, interiör och passagerare är tecknade och ljuden har han spelat in själv. När han berättar att det tog honom två kvällar susar det till i publiken.

– Ja, med Javascript hade jag inte lyckats göra det så fort, säger hans pappa.
Learntomod är ett annat verktyg och det är kopplat till Minecraft. Det går att välja flera olika miljöer i Minecraft – exempelvis Minas Tirith, den vita staden från Sagan om ringen. Där går det att bygga och placera in egna figurer som man själv skapar och utrustar med Learntomod. Här går det att också koda i Javascript eller att se hur det man skapat med visuella programmeringblock ser ut i Javascriptkod.

För den som är lite äldre finns Code combat där man spelar sig igenom olika banor genom att programmera med Javascript eller Python.

– Det är så långt vi kommit, säger Henrik Kniberg.
Och så avslutar han och sonen David med att tillsammans skandera: Man lär så länge man leker!

Fakta

Här är åtta råd för att göra programmeringen, eller skärmslöjden som Knibergs kallar det, så rolig som möjligt.
1. Gamification. Förgyll det hela med pokaler och medaljer - ge barnen olika individuella mål att kämpa emot.
2. Ta bort bruset. Under moddklubben får inte tv, film eller youtube rulla eftersom omedelbar tillfredsställelse kommer att vinna mot kodandets fördröjda tillfredsställelse annars.
3. Snacks. Inte bara för att blodsockernivån höjs utan också för att ha det trevligt och skapa goda associationer.
4. Föräldrastöd – ja, fast lagom mycket. Coacha och heja på är bra. Ställa frågor om vad barnen gör är bra. Men tipsa, lära ut eller röra någon annans dator ska man bara göra på begäran. Annars är det helt inspirationsdödande.
5. Kompisar. Det blir alltid roligare om några utomstående är med och moddar också och inte bara familjen.
6. Hitta andra sammanhang. Besöka kodklubbar, event eller annat.
7. Skapa balans mellan frihet och struktur. Se till att inte bara få med övningsdelen att lära sig följa instruktionerna utan också leken, att få göra vad man vill, och utmaningen– klarar du att bygga något som kan...?
8. Regelbundenhet. Som att moddklubben återkommer samma tid varje vecka.

Bäst med Scratch

  • Lätt att komma igång direkt.
  • Går att bygga ett helt spel.
  • Allt i ett – det finns färdiga bilder och ljud men går också att rita eller spela in själv.
  • Det finns ett väldigt aktivt community.
  • Finns på svenska.
  • Gratis

Bäst med Learntomod

  • Kopplat till Minecraft.
  • Javascript-koppling.
  • Det finns lektioner som man kan göra och så kan man få olika ”badges”.