För mig var det som om någon drog naglarna på svarta tavlan. Den välklädde herren med Macen i flygstolen bredvid gick mig på nerverna. Förvisso metodiskt men oerhört långsamt siktade han med muspekaren och klickade, en efter en, på varje program han hade öppnat och det var många. När programfönstret hade ålat sig upp på skärmen klickade han i menyn följt av quit, för att stänga det.

Jag satt där och rös några minuter innan jag tänkte: nu räcker det, nu ställer jag mig upp och skriker “command tab command q” för bövelen!

Läs mer: Så fortbildar du dig in i framtiden

Nu gjorde jag ju inte det, den här gången heller. Det är inte första gången jag våndas över hur ineffektivt många jobbar med sina datorer.

Att sitta i första klass på morgontåget sträckan Stockholm–Göteborg är en studie i brott. Plötsligt ringer det. En hord kostymklädda affärsresenärer famlar i fickorna, tar på läsglasögonen och tittar förbryllat på den senaste telefonen i sextusenkronorsklassen som om de hade en utomjordisk artefakt i handen, tills de upptäcker att det var någon annans telefon som ringde. Sen vänder de åter blicken till den bärbara datorn med åttatusen ikoner huller och buller på skrivbordet och Excel-arket med enbart statiska värden.

Att inte ha koll på hur man använder de mest grundläggande affärs- och administrationsverktygen kostar, enligt en undersökning gjord av Servicenow, amerikanska bolag 575 miljarder dollar per år. Enligt samma undersökning lägger millenials, arbetsplatsens yngre förmågor, 43 procent av sin tid på administrativt arbete vilket är betydligt mer än 40- och 50-talisterna. Problemet ser åtminstone enligt denna undersökning alltså ut att öka.

Läs mer: "Du måste förstå tekniken för att förstå affären"

Någonstans efter hem-pc-reformen och bredbandsutbyggnaden tappade vi tråden. Vi har fenomenala datorer och blixtsnabb uppkoppling men ett fåtal vet hur man använder tekniken på bästa sätt. Det är hög tid för en tredje statsfinansierad insats: utbildningsreformen!

Dessutom...

... är ​Microsoft än så länge de enda som vågar stöda den nya emojin ”omvänd hand med utfällt långfinger”. Teknikjättar som Apple, Google och Twitter har valt att avvakta.

.