Bill McDermott
Bill McDermott. Foto: SAP
(CS/Orlando) Inför långt över 20 000 SAP-användare och partner kickade SAP-chefen Bill McDermott i gång användarkonferensen Sapphire Now i Orlando med några nya partnernyheter.

SAP inleder ett omfattande partnersamarbete med Google, som spänner över flera olika områden. De båda företagen ska integrera en rad av sina företags- och produktivitetsprodukter (se artikel nedan).

Även en toppchef på Facebook, David Fischer, dyker oväntat upp på en videoskärm under Bill McDermott inledningstal. Han talar om företagets samarbete med SAP runt minnesdatabasen Hana och analyser av användardata.

– Samarbetet med Google och Facebook är fina exempel på kraften i SAP:s förändringsagenda, säger Bill McDermott.

Han pekade också på SAP:s tidigare kända samarbeten med Apple och Microsoft.

– Detta är företag som tagit till sig S4 Hana-tänkandet och fullt ut förstår kraften i analyser av internet of things-data. Då är det naturligt att de är våra partner.

Jag vänder just nu upp och ner på SAP

Bill McDermott ägnade merparten av sitt tal till att försöka sätta bilden av SAP som ett företag i stark förändring, en leverantör som nu satsar allt på att göra komplicerade affärsprocesser enkla och på att hjälpa företagen att bli datadrivna.

Bill McDermott
Foto: SAP
– Jag vänder just nu upp och ner på SAP för att vi ska få denna förändring att fungera för er. Skjortärmarna är upprullade. Och vi är redo att köra, sade han.
SAP-chefen äntrar scenen ackompanjerad av dramatisk stråkmusik. I sitt noga koreograferade framträdande slår han direkt an tonen.

Läs mer: SAP:s stora utmaning är att förklara för kunderna vad företaget håller på med

Hans budskap är att den grundläggande affärslogiken är på väg att förändras av möjligheterna att analysera och tolka allt större stora mängder data. Inte bara affärsdata. Utan också snabbt accelererande datamängder från uppkopplade sensorer och maskiner.

– För en maskintillverkare behöver själva värdet inte längre ligga i den maskin som tillverkas, utan i stället i all den data som genereras runt själva maskinen. Tillverkaren kanske inte ens längre vill sälja maskinen, utan bara hyra ut den i stället, säger Bill McDermott.

– Därför måste vi nu börja tänka kring affärer på ett helt nytt sätt, konkluderar SAP-chefen medan han intensivt trummar med fingertopparna mot sina tinningar.

Företagen måste bli datadrivna, analysinstrumenten enkla att använda. Och verktyget för att åstadkomma detta är S4 Hana. Så lyder den säljpitch till SAP-användarna som Bill McDermott upprepar gång på gång.

– Att sälja tröjor i över hundra länder med skilda affärsförhållanden och valutor är komplicerat. Frågan är hur du ändå kan göra detta enkelt? Jo med S4 Hana. Vi vill att företagen förändras lika naturligt som vi andas. Det handlar om att få softistikerade systemkomponenter att fungera tillsammans på ett enkelt och naturligt sätt, säger han.

Läs mer: Lars Danielsson: Stora innovationer till liten nytta från SAP

S4 Hana som lanserades i februari i år har enligt McDermott hittills lockat över 400 kunder.

– Vi har fått en blixtrande start, säger han.

SAP-chefen passade också på att lansera ett ny onlinebutik för SAP-program där enskilda användare snabbt och enkelt ska kunna köpa programfunktioner allteftersom de behöver dem.

– Användarna får tillgång till avancerad SAP-teknik på samma enkla sätt som de är vana vid i privatlivet. Det här kommer att påskynda SAP:s tillväxt eftersom vår digitala organisation skapar nya intäkter genom nya erbjudanden som appellerar till nya enskilda köpare, säger han.

Bill McDermott fick frågan om vad företagets starka inriktning på molntjänster och enkelhet betyder för alla partners, där många lever på att genomföra komplicerade SAP-installationer åt användarna.

– De kanske kommer göra mindre åt varje kund, men samtidigt kommer antalet SAP-kunder att bli så många fler, säger han.
Så ska SAP och Google samarbeta

En nära integration mellan Google Apps och Lumira – SAP:s programvara för att visualisera affärsdataanalyser – det ska bli en av frukterna av samarbetet mellan SAP och Google.

Samarbetet mellan SAP och Google spänner över en rad olika områden. Tanken är att båda företagens produktivitetsapplikationer ska integreras så att företagsanvändarnas data kan strömma obehindrat mellan plattformarna.
Ett exempel är att datavisualiseringar gjorda i SAP:s datavisualiseringsverktyg Lumira ska kunna sparas och delas i Google Drive. Planen är också att Google Apps-användare ska kunna lagra Lumiras visualiserade dataanalyser direkt i Google Docs-format, som sedan kan delas i realtid via mobiler och andra enheter.

Ett annat samarbetsområde är att utveckla en nära integretion mellan SAP:s gränssnittsverktyg Fiori och Google Apps. De båda företagen planerar också att integrera SAP:s HR-program Sucessfactors HCM med funktioner i Google Drive.

Ytterligare en del av samarbetet som blev känd redan tidigare i år gäller säker mobilanvändning för företagsanvändare i Android for Work, som Google lanserade i februari i år.

Fakta

”S4 Hana”
Ingen tvekan om att ett huvudsyfte med Bill McDermotts inledningstal var att försöka locka de breda kundskarorna till den nya plattformen som lanserades tidigare i år. McDermott beskriver S4 Hana som SAP:s viktigaste lansering någonsin.

”Enkelhet"
Bill McDermotts budskap till SAP-användarna på Sapphire var egentligen en enda lång predikan om behovet att göra komplicerade processer enkla och att S4 Hana är verktyget för detta.

”Dags för det datadrivna företaget”
SAP-chefen uttalar frasen i olika variationer säkert ett femtiotal gånger under inledningstalet.

”It's a Hana World”
En slogan som SAP-chefen trummar in flera gånger under sitt tal för de 25 000 SAP-användare och partner som samlats i Orlando.

”Hana är den nya mellanchefen”
I stället för mellanchefer som rapporterar data uppåt i organisationen om hur deras affärsområden utvecklas, tar Hana över uppgiften att analysera och sprida och informationen i företaget. Fler får tillgång till exklusiv information som genererar nya affärer, enligt Bill McDermott. SAP-chefen, som inte väjer för de stora orden, beskriver detta som en genomgripande intern demokratiseringsvåg i företagen.