Hasso Plattner
Foto: SAP
(CS/Orlando) Hasso Plattner målar upp sin bild av framtidens styrelserum: stora skärmar på väggarna där man kan analysera och borra sig riktigt djupt ner i enorma mängder realtidsdata. Och sekundsnabbt få exakta, faktabaserade svar.

– Vd:n kan med fem sex klick se exakt i detalj vad som händer på varje marknad. Ingen kan längre ”massera” några siffror. Det här är faktabaserad styrning, säger Hasso Plattner.

Och i hans styrelserum finns inte plats för några Powerpointpresentationer.

– Powerpoint, nästan fräser han. Jag älskar det ordet. Du förmodas göra din poäng med ”power” istället för med fakta.

När de 25 000 besökarna på användarkonferensen Sapphire fått budskapen om datadrivet affärstänkande och SAP:s nya paradprodukt S4 Hana inbankade i två dagars tid, då dyker SAP:s grundare Hasso Plattner upp för att på den tredje dagen knyta ihop säcken.

Han är en enorm auktoritet i SAP-världen. Han är professor med eget forskningsinstitut i Berlin som bär hans namn. Förutom att han är en av SAP:s grundare är den som tog initiativet till minnesdatabasen Hana för drygt åtta år sedan. Själva namnet Hana sägs stå för HAssos New Architecture.

Läs mer: Google och Facebook ska hjälpa SAP att bli enklare att förstå

– De var en lång resa med Hana, men det var uppenbart för oss från allra första början att affärsdata av den här typen måste leva inuti minnet, säger han på en välbesökt frågestund på Sapphire.

Medan andra SAP-chefer sällan vågar avvika från sina budskapsmanus, kan den frispråkige och bullrige Plattner säga allt som faller honom in.

Hans auktoritet märks direkt när även SAP:s nye teknikchef Quentin Clark – en topprekrytering från Microsoft – tar plats på scenen. När han sätter sig på en hög barstol och dinglar med fötterna förvandlas han närmast till en blyg skolgosse bredvid den väldige tysken som fullkomligt osar av pondus.

Hasso Plattner har denna gång två budskap till åhörarna. Han återkommer till dem gång på gång. Databasen måste precis som Hana finnas i hårdvarans minne. Och information måste, även i affärssystem, finnas snabbt tillgänglig helst i realtid.

– Information åldras inte med skönhet. För en förarlös bil måste informationen alltid finnas tillgänglig i realtid. Kommer informationen en sekund för sent, då har den blivit värdelös, säger han.

När det gäller den andra käpphästen, att databasen plats är i minnet, berättar Hasso Plattner att precis skrivit en bok om saken – The In-Memory revolution – tillsammans med SAP:s produktchef Bernd Leukert.

Läs mer: Oklar licensmodell oroar SAP-användare: "Det är en jätteviktig fråga"

– Om du läser den boken och efteråt ändå inte förstår vad Hana ska vara bra för, då kan lämna tillbaka boken till mig och få alla pengarna tillbaka. Det lovar jag, säger Hasso Plattner.

SAP:s databaslegendar svarar utförligt och muntert på alla möjliga frågor från publiken. Men vid ett tillfälle brusar han upp. Naturligtvis gäller det datats plats i systemet. Han höjer rösten och slår med handflatan mot knäet för understryka varje ord:

– Data ska vara minnet. Allt ska fungera i minnet. Varför tror ni alla andra på marknaden följer oss som en skock ankungar. Jo, det är för att de också förstått att detta är den enda möjliga vägen.

Fakta

En av SAP:s grundare och initiativtagare till utvecklingen av minnesdatabasen Hana. Han är också delägare av NHL-laget San Jose Sharks. Även professor med ett eget akademiskt institut som bär hans namn, Hasso Plattner Institut für Softwaresystemtechnik vid Postdams universitet i Berlin.